Agitatie in Transnistria

 
Republica Moldova are toate motivele sa observe cu cea mai mare atentie cum evolueaza conflictul separatist din Georgia, in timp ce o delegatie la cel mai inalt nivel a NATO pleaca spre Georgia pentru a arata fara ocolisuri sprijinul Occidentului pentru micul stat fost sovietic ravasit de interventia militara din august a Rusiei – scrie BBC in editia sa electronica. Republica Moldova, care vrea sa se alature si ea lumii occidentale, are un conflict de lunga durata cu separatistii sprijiniti de Moscova, in Transnistria.
 
Luna aceasta, Transnistria a sarbatorit 18 ani de la declararea unilaterala a independentei printr-o parada militara, dupa tipare sovietice. Timp de peste o ora soldatii au marsaluit in formatii strânse pe strazile Tiraspolului. Ca si regiunile separatiste ale Georgiei, Transnistria s-a separat de Republica Moldova imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice, iar o treime din locuitorii ei detin pasapoarte rusesti.
 
Moscova a intervenit cu trupe pentru a pune capat razboiului civil izbucnit in 1992, lasând in urma peste 1000 de soldati – subversiv numiti trupe „de mentinere a pacii” si fara nici o legatura cu fortele de mentinere a pacii ale ONU – si unul dintre cele mai mari depozite de armament din Europa. Cu toate acestea, liderul parlamentului transnistrean Evgheni Sevciuk declara corespondentului BBC ca razboiul este inca posibil. „Nu exclud o asemenea evolutie a evenimentelor din cauza ca neintelegerile care au aprins conflictul nu au fost rezolvate”, a spus Sevciuk, apreciind ca fortele de mentinere a pacii nu vor permite o astfel de actiune militara.
 
Pentru a indeparta astfel de riscuri, Republica Moldova a promis sa nu adere la NATO. Tara in care majoritatea locuitorilor vorbesc limba româna, Republica Moldova a fost de acord inclusiv sa ofere vorbitorilor de rusa din Transnistria o larga autonomie. Separatistii incurajati de recunoasterea de catre Moscova a provinciilor secesioniste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, au prins insa curaj. În centrul Tiraspolului, a fost inaltat un urias panou infatisându-i pe liderii Transnistriei, Osetiei de Sud si Abhaziei zâmbind alaturi de steagul Rusiei si de sloganul „Împreuna suntem puternici”.
 

Peste drum, o organizatie de tineret afiseaza cu mândrie postere cu Che Guevara alaturi de Vladimir Putin si Dmitri Medvedev. Poate ca Rusia este la 700 de km distanta, dar prezenta ei se face puternic simtita in Transnistria. O varianta de lucru pentru strategii rusi poate fi aceea ca Moscova ar putea utiliza Transnistria pentru a-si mai reface imaginea patata in Georgia. Dupa ce a purtat razboi in Georgia, Medvedev pare a dori sa medieze pacea in Republica Moldova.
 
În ultimele saptamâni, presedintele rus a avut intrevederi separate cu liderii Republicii Moldova si Transnistriei si ar putea fi curând gazda unei intâlniri directe a celor doi. Ministrul moldovean al afacerilor externe Andrei Stratan insista cu toate acestea ca tara sa nu va semna nici un acord separat cu Moscova. „Aceasta problema va fi rezolvata impreuna cu Moscova, dar numai intr-un cadru international. Nu vom semna nici un fel de document care ar exclude SUA, UE si vecina noastra, Ucraina”, a declarat Andrei Stratan.
 
Europa urmareste cu nervozitate vecinul de la granita estica, mentioneaza BBC. Dat fiind ca Transnistria se afla in centrul unui conflict inghetat, sute de observatori internationali ai Uniunii Europene ajuta in lupta impotriva contrabandei si a crimei organizate. Un ofiter vamal polonez a aratat cât de usor este de trecut granita dintre Transnistria si restul Republicii Moldova. Cele 200 de kg de heroina confiscate recent de politia moldoveana „indica clar ca regiunea transnistreana poate fi considerata un punct slab”.
 
Cea mai saraca tara a Europei, Republica Moldova ar dori un drum drept spre statutul de membru al Uniunii Europene, insa acest lucru nu este previzibil deocamdata, fapt care o lasa prada usoara presiunilor rusesti. Seful Asociatiei de Politica Externa din Republica Moldova, Andrei Popov, se teme ca in contextul international actual, rezolvarea problemei transnistrene va fi incheiata in termenii ultimativi ai Kremlinului.
 
„Rusia – crede el -, nu se afla in pozitia de a ceda”. Dimpotriva, „dispozitia actuala a Rusiei este de a lua totul inapoi. Din aceasta perspectiva, nu vad cum ar putea renunta Rusia la vechea politica de control a Republicii Moldova prin intermediul Transnistriei”, a argumentat Andrei Popov. Atât timp cât Rusia isi tine fortele militare la portile Europei, vor creste si sperantele Kremlinului de redobândire a vechii lui sfere de influenta.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.