Ajutoarele de incalzire pentru noiembrie-decembrie 2008 ar putea creste cu 18%

 
Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) propune majorarea ajutoarelor pentru incalzire acordate familiilor cu venituri mici in sezonul rece noiembrie 2008 – martie 2009. Potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern lansat in dezbatere publica, ajutorul pentru gazele naturale ar putea fi majorat in doua etape, cu 18% pentru perioada noiembrie – decembrie si cu inca 10% de la 1 ianuarie 2009.
 
„Prima etapa, de crestere cu aproximativ 18% pentru perioada noiembrie – decembrie 2008, reprezinta 12,5% cresterea inregistrata incepând cu luna iulie 2008 si 5% incepând cu octombrie 2008. Astfel, pentru prima transa de venituri (pentru cele mai sarace familii) cuantumurile actuale vor creste de la 233 lei la 275 lei”, se precizeaza in proiectul de act normativ. Cele mai sarace familii sunt considerate cele cu un venit de 155 lei/membru de familie.
 

În a doua etapa este prevazuta o majorare cu 10% a ajutoarelor de la 1 ianuarie 2009, reprezentând cresterea prognozata a pretului care se va stabili pentru trimestrul I 2009, ajutoarele urmând sa ajunga la 303 lei pentru cele mai sarace familii. Ajutoarele pentru lemne, carbuni si combustibili petrolieri se vor majora cu 7%, iar pentru cele mai sarace familii ajutoarele vor creste de la 50 la 54 de lei. Pentru energia termica se va asigura in continuare compensarea procentuala a pretului local al energiei termice facturata lunar, in functie de venituri.
 
Astfel, pentru cele mai sarace familii compensarea este in procent de 100%, iar pentru cele cu venituri de pâna in 615 lei/membru de familie compensarea este de 10%. Proiectul propune mentinerea la 615 lei/membru de familie a limitei de venituri pâna la care se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei. La sfârsitul lunii iunie a acestui an, Executivul a decis sa acorde un ajutor suplimentar de 150-200 milioane lei destinat persoanelor cu venituri sub 615 lei, pentru compensarea cresterii pretului la gaze naturale.
 
Preturile reglementate pentru gazele naturale s-au majorat, de la 1 iulie, in medie, cu 12,5%, iar cele pentru energie cu 5,31%. Operatorii care activeaza pe piata gazelor naturale au solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) o noua majorare a pretului gazelor naturale, incepând de la 1 octombrie din cauza cresterii costurilor la import consemnata in trimestrul 4.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.