Cel mai mare fond agrar de investitii din Europa tinteste terenuri agricole din România

 
Cel mai mare fond european de investitii specializat in agricultura, care va fi lansat luni (15 septembrie 2008) vizeaza achizitii de terenuri arabile in tarile din Europa Centrala si de Est, printre care si România, potrivit Financial Times. Fondul este finantat de compania germana de investitii Palmer Capital Partners si de compania britanica Bidwelles, circa 300 milioane de euro urmând sa fie investite in terenuri arabile din România, Polonia, Ungaria si Republica Ceha, precum si in unele terenuri din vestul Europei.
 
Cele doua companii sustin ca fondul este cel mai mare de acest fel infiintat vreodata, iar semnalul dat investitorilor este ca porumbul, orezul, grâul si soia, ale caror preturi au crescut, vor reprezenta bunuri cautate in viitor. Pretul alimentelor s-a dublat in ultimii 5 ani, in urma cererii puternice in tarile emergente si dezvoltarii industriei biocombustibililor. Indicele FAO, cunoscut etalon pentru pretul de vânzare a produselor agricole, a crescut cu 25% comparativ cu anul trecut, desi este in scadere dupa recordul atins in luna martie a acestui an.

 
Interesul investitorilor in agricultura din Estul Europei coincide cu eforturile unor tari precum Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite, care importa majoritatea alimentelor, de a achizitiona teren fertil in Africa si Asia Centrala. Presedintele Bidwelles Agribusiness, Richard Warbuton, sustine ca investitorii cauta sa obtina profit de pe urma cresterii preturilor la alimente in alt mod decât pâna in prezent când era preferata prin achizitia actiunilor futures pe bursele agricole si a companiilor listate, care pot aduce profit. Acum investitorii tintesc angajamente investitionale pe termen lung, in ferme si companii din domeniul industriei de alimente procesate.
 
Industria alimentara europeana are nevoie mare de investitii, deoarece cheltuielile pentru achizitia de tehnologie, echipamente de irigatie si ingrasaminte sunt considerabile. Lipesc insa managerii profesionisti in agricultura, iar barierele legislative si restrictiile de achizitie a unor astfel de terenuri sunt o piedica in calea atragerii investitiilor in sector.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.