Curtea de Apel, sesizată de ANI în cazul Şerban Brădişteanu

 
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a dispus luni (15 septembrie 2008) sesizarea Curţii de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ, cu privire la medicul Şerban Brădişteanu în vederea confiscării sumelor de 3.595.333 euro şi de 500.000 dolari obţinute în mod nejustificat în perioada 2000 – 2004, când acesta a deţinut funcţia de senator.
 
Potrivit ANI, s-a mai constatat şi existenţa conflictului de interese în ceea ce priveşte achiziţionarea unor echipamente medicale, procedură în cadrul căreia Brădişteanu a deţinut calitatea de preşedinte al comisiei de licitaţie.
Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată de către Curtea de Apel Bucureşti în baza legii 144/2007 cu modificările şi completările ulterioare, sesizarea făcând obiectul dosarului nr. 17/II/2008.
 
"Din verificarea documentelor anexate sesizării, a declaraţiilor de avere ale lui Şerban Brădişteanu, precum şi a documentelor suplimentare solicitate instituţiilor competente de către inspectorul de integritate, s-a constatat o diferenţă vădită, nejustificată, între averea dobândită şi veniturile realizate în mod legal de către persoana în cauză. De asemenea, ANI solicită instanţei constatarea nulităţii absolute, anularea contractului de achiziţie în valoare de 11.385.889,58 euro şi a beneficiilor patrimoniale rezultate în urma încheierii acestuia", spun reprezentanţii ANI.

 
Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi fost senator PSD, a fost trimis în judecată de procurorii DNA la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul facilitării unor licitaţii.
 
Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare la o licitaţie pentru achiziţia de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiţiei, Brădişteanu a atribuit cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar şi a Spitalului "Prof. dr. Constantin Angelescu".
 
Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitaţie, între care şi medicul Şerban Brădişteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalţi membri ai comisiei – Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăuşanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu şi Florica Topologeanu – au fost, ulterior, scoşi de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăţiei lor.
Aceasta este prima sesizare a Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la averea unui demnitar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.