Europa continua cautarea asidua a unor surse energetice care sa nu implice Rusia

 
Dupa izbucnirea razboiului din Georgia, au inceput cautarile asidue de surse de energie si rute de transport a acesteia care sa nu treaca prin Rusia. La sfârsitul saptamânii trecute, liderii mai multor tari est-europene au cerut Europei sa puna capat dependentei sale energetice de Rusia, iar Uniunea Europeana a facut un pas important in aceasta directie atunci când Grecia a ajuns la un acord asupra ofertei directe de gaz din Azerbaidjan catre Europa, autoritatile de Baku si Ashabad si-au anuntat sustinerea pentru proiectul Nabucco, iar Ungaria a anuntat organizarea unei conferinte pentru finalizarea acestui proiect.
 
Astfel, dupa razboi, chiar si partenerii Rusiei in proiectul South Stream precum Grecia si Ungaria, doresc sa coopereze in proiecte concurente acestuia – comenteaza luni (15 septembrie 2008) publicatia rusa Kommersant. Principalul punct al agendei reuniunii presedintilor Poloniei, Republicii Cehe, Slovaciei si Ungariei, care a avut loc in micul oras slovac Piestany, a fost reprezentat de catre dependenta UE de sursele de energie ruse si necesitatea diversificarii surselor de energie. „UE trebuie sa renunte imediat la dependenta sa de hidrocarburile ruse. Totusi, situatia din Georgia complica aceasta decizie.
 
Însusi scopul actiunilor Rusiei a fost acela de a complica aceasta hotarâre si mai mult”, a spus seful statului polonez Lech Kaczynski. La aceeasi concluzie au ajuns si sefii de stat ai tarilor din UE la summitul extraordinar din 1 septembrie de la Bruxelles, consacrat situatiei agravate din Caucaz. În rezolutia semnata de participanti, ce condamna operatiunea militara rusa contra Georgiei, exista un paragraf care vorbeste despre cum ar trebui Europa sa scape de dependenta energetica excesiva de Rusia si asta cât mai rapid cu putinta.
 
Multi vad in proiectul Nabucco principala alternativa pentru Europa la conductele care tranziteaza teritoriul rus si la proiectele Nord Stream si South Stream, care sunt sprijinite de Moscova. Nabucco – continua Kommersant – propune construirea unei conducte de gaz care sa lege Transcaucaz, Asia Centrala si Orientul Mijlociu, prin Turcia, Bulgaria, România si Hungary, cu tarile din Europa Centrala si Occidentala. Gazoductul va avea o lungiem de 3.300 km si o capacitate de 31 miliarde metri cubi , data lansarii fiind prevazuta pentru anul 2012. Costul total al proiectului se ridica la 8 miliarde de euro.
 
Participantii la summitul de la Piestany si-au exprimat sprijinul pentru punerea in practica a proiectului si organizarea luna viitoare a unei conferinte a reprezentantilor companiilor participante la Nabucco – OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Adjunctul sefului diplomatiei ungare Marta Fekszi Horvath a explicat ca reuniunea va fi una pregatitoare pentru un summit consacrat proiectului Nabucco, care va avea loc in luna ianuarie 2009 in capitala Ungariei, la care vor fi invitati si reprezentanti ai companiilor furnizoare de gaz din Transcaucaz si Asia Centrala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.