Exportul de produse ecologice românesti va creste cu peste 20% in 2008

 
Cantitatea produselor ecologice românesti exportate va creste cu peste 20% in acest an, principalele produse care pleaca la export fiind cerealele, mierea si brânzeturile, a declarat sâmbata, Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). "Anul acesta exporturile vor creste cu peste 20%, având in vedere ca anul trecut exporturile s-au ridicat la 60 milioane de euro", a explicat Aldescu.
 
Oficialul a precizat ca suprafata cultivata cu culturi ecologice va creste pâna la 200.000 de hectare comparativ cu 190.000 de hectare in 2007. Principalele produse exportate sunt furajele, urmate de cereale, oleaginoase, miere (peste 60% din mierea ecologica româneasca merge la export), si produse procesate din lapte. "În ultima vreme am inceput sa exportam si plante tehnice, iar unii procesatori de carne incep in forta activitatea", a explicat Teodora Aldescu.

 
La ora actuala, consumul de produse ecologice in România este de circa 2% din consumul total de produse alimentare, in timp ce in Germania acesta depaseste 10%. Produsele ecologice sunt insa cu 20 pâna la 40% mai scumpe decât cele conventionale. În 2007, la MADR au fost inregistrati 3.834 de operatori in agricultura ecologica, fata de 3.409 in 2006, iar pentru 2008 numarul acestora va depasi 4.000.
 
La ora actuala sigla "ae" care certifica produsele ca sunt ecologice este utilizata de 64 de operatori. Începând cu 1 ianuarie 2009 sigla europeana a produselor ecologice va fi obligatorie si in România, in timp ce sigla nationala ramâne optionala.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.