Gerhard Schroeder, persecutat din cauza simpatiilor sale pentru Rusia

 
În Germania ia amploare un nou scandal. Reprezentantii Partidului Crestin Democrat (CDU) au cerut sa fie interzis discursul fostului cancelar social-democrat Gerhard Schroeder in cadrul Conferintei pentru problemele energetice, programata pentru 26 septembrie. Fostul cancelar urma sa fie unul dintre raportorii principali ai Conferintei, dedicate politicii energetice a Germaniei.
 
Potrivit cotidianului rus Izvestia, la baza protestului CDU au stat simpatiile pe care Schroeder le manifesta pentru Rusia, simpatii ce irita multa lume. Imediat dupa demisia din functia de cancelar federal, Gerhard Schroeder a fost numit seful Consiliului director al companiei Nord Stream, care administreaza proiectul cu acelasi nume. Adversarii politici ai cancelarului nu-i pot ierta pâna acum acest lucru.
 
Reprezentantii CDU i-au solicitat ministrului german al mediului inconjurator, Sigmar Gabriel (tocmai ministerul sau organizeaza conferinta) sa-l excluda pe Schroeder daca nu cu totul de pe lista invitatilor, atunci cel putin de pe cea a principalilor raportori ai conferintei. „Fostul cancelar este un mercenar al lui Vladimir Putin. El nu este un expert independent si de aceea nu are ce cauta la asemenea actiuni guvernamentale”, a declarat reprezentantul CDU, Michael Fuchs.
 
Un punct de vedere asemanator a fost exprimat si de vicepresedintele fractiunii crestin-democratilor din Bundestag (camera inferioara a parlamentului german), Katherina Reiche: „Este ceva de neimaginat ca cel mai mare lobbyst al companiei Gazprom sa faca tot felul de declaratii pe marginea politicii energetice germane”. Este adevarat ca Sigmar Gabriel – social-democrat, la fel ca Schroeder – i-a pus la punct imediat pe oponentii fostul cancelar al Germaniei.
 
Gabriel a declarat ca intentioneaza sa decida singur pe cine sa invite la conferinta organizata de Ministerul sau si pe cine – nu. Expertii explica aceste noi altercatii dintre CDU si SPD prin campania electorala, care a luat startul dupa ce social-democratul Frank-Walter Steinmeier a fost propus de partidul sau pentru functia de cancelar federal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.