EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Ministerul Agriculturii ar putea acorda subventii la hectar pentru produsele ecologice

1
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) ar putea acorda subventii la hectar pentru productia de culturi si produse ecologice, prin sume sub forma de ajutor de stat din buget in 2008, urmând ca din 2009 sa fie alocate fonduri din Programul National de Dezvoltare Rurala pentru acest sector, a declarat sâmbata, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
 
"Am propus un proiect de hotarâte de guvern, care prevede acordarea unor subventii suplimentare, sub forma de ajutor de stat din bugetul national pentru producatori de produse ecologice, sume care sa fie platite pâna la sfârsitul anului", a explicat Ciolos, cu ocazia unui târg de produse ecologice organizat la Muzeul Satului. Ministrul a precizat ca daca in prima parte a anului viitor producatorii vor beneficia de acest ajutor, din a doua parte a anului va fi introdus modificat.
 
Programul National de Dezvoltare Rurala, astfel incât sa producatorii sa benficieze de fonduri suplimentare, sub forma unor sume pentru certificarea produselor, mai exact 50% din suma necesara, respectiv fonduri asigurate pentru plata la hectar, aproximativ 4 – 5 milioane de lei la hectar. Ministrul a spus ca mare parte din productia ecologica autohtona merge catre export, si ca sunt necesare actiuni pentru sprijinirea acestui sector, consumul national de produse ecologice fiind de doar 2% din totalul produselor alimentare consumate anual pe piata.

 
"Produsele ecologice nu sunt foarte ieftine, asta pentru ca este nevoie de o tehnologie suplimentara, de aici si costurile, dar consumatorul român trebuie educat in a consuma astfel de produse, care sunt mult mai sanatoase", a explicat Ciolos. Târgul de produse ecologice se desfasoara la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, in perioada 13 – 14 septembrie 2008, unde vor putea fi degustate si achizitionate diferite produse ecologice.
 
În cadrul târgului au fost prezentate proiectele ce vor fi initiate in 2008 referitoare la parteneriatul "Alimente sanatoase in scoli" incheiat intre Asociatia BIO România, Asociatia Tinerilor Reformisti, Parlamentul Tinerilor din sectorul 2 si Colegiul Cantemir Voda. Aceasta initiativa urmareste introducerea alimentelor ecologice in centrele de invatamânt. Faza pilot va cuprinde activitati de promovare a produsului ecologic in Colegiul Cantemir Voda precum si introducerea de alimente ecologice certificate in aceasta unitate de invatamânt.
 
De asemenea, va fost incheiat un parteneriat cu Mitropolia Ardealului care urmareste instruirea si conversia suprafetelor administrate de unitatile de cult din administrarea acestora spre agricultura ecologica si productia de produse ecologice destinate atât pietei cât si consumului in cadrul Manastirilor care au si caracter turistico-ecumenic.
loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Grossu spune

    Lipsesc indicatii, adrese concrete unde incepatorul in domeniu se poate adresa pt. a obtine indrumari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.