Nici un stat membru UE nu poate refuza extradarea unei persoane urmarite penal in alt stat membru

0
 
Osama bin Laden a facut mai mult pentru integrarea europeana decât oricine de la Jacques Delors incoace, a declarat recent liderul liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson. Afirmatiile sale suna bizar, daca te gândesti cât de convingatoare este amenintarea terorista in incercarea de a face cât mai multe tari sa accepte pasii pan-europeni catre „proceduri integrate de justitie penala”, comenteaza luni The Telegraph.
 
Sustinatorii unei integrari mai mari ca niciodata in chestiuni de justitie penala insista ca oponentii „susmineaza lupta impotriva terorismului”. Argumentul lor a fost unul foarte eficient – continua publicatia britanica. Noua legislatie europeana presupune ca niciun stat membru nu poate refuza extradarea unei persoane urmarite penal de alt stat membru – chiar daca respectiva persoana face obiectul unei pedepse grele cu inchisoarea decisa in contumacie, daca el nu s-a putut apara sau daca nici macar nu a stiut ca respectivul proces a avut loc.
 
„Nu este dreptul de a te apara singur esential pentru a exista un proces corect si nu este acest drept atât de important incât el este inclus in Conventia Europeana privind Drepturile Omului?”, se intreaba retoric The Telegraph. Ba da, este – dar asa cum stipuleaza preambulul noilor norme europene privind cooperarea judecatoreasca, insusi dreptul „nu este absolut”. Asadar birocratii, avocatii si parlamentarii europeni au ajuns la concluzia ca se pot dispensa de acest drept, atunci când astfel ar creste „eficienta”.
 
Într-adevar, este indiscutabil faptul ca toate aceste protectii pentru persoane acuzate penal sunt extrem de ineficiente. Ele impiedica statul sa condamne oameni foarte usor si foarte ieftin. Astfel, noile reglementari UE nu face nicio distinctie: daca esti gasit vinovat in contumacie intr-un alt stat membru al Uniunii, guvernul nu are nicio alternativa decât de a te extrada pentru a-ti executa pedeapsa. În aceste conditii, ideea „standardelor comune in justitie” la nivelul Uniunii Europene reprezinta o fantezie birocratica.
 
Standardele difera mult in Europa: instantele din unele tari din fostul bloc estic, precum Bulgaria si România, nu respecta acelasi nivel de protectie pentru cei acuzati penal precum instantele britanice. Raportul elaborat de UE arata ca in România coruptia este raspândita, iar „eforturile anticoruptie sunt volatile”. Bulgaria este singurul stat membru care pretinde ca a implementat „100% toate directivele UE”, afirmatie ce are tot atât de multa credibilitate ca cea a comunistilor potrivit Partidul a câstigat „100% din voturi”.
 
Fair Trials International, o organizatie neguvernamentala care studiaza standardele predominante in justitie in alte tari, a analizat cazul unui britanic care a fost in vacanta in România in anul 2004 si s-a confruntat cu situatia de a fi acuzat pentru intretinerea de raporturi sexuale cu un minor. El a fost incarcerat in România pentru trei luni pentru aceasta acuzatie. Presupusa sa victima nu a putut fi identificata si nu a aparut sau furnizat vreo proba in instanta.
 
În noiembrie 2004, britanicul a fost eliberat si i s-a cerut sa paraseasca România in termen de cinci zile, ceea ce a si facut. În martie 2007, respectivul cetatean britanic a primit un mesaj prin e-mail de la ambasada Marii Britanii in România in care era informat ca instantele române l-au condamnat in contumacie pentru abuz sexual. Instanta l-a condamnat la sapte ani de inchisoare – o sentinta care a fost confirmata si la judecarea apelului. Guvernul român a emis un mandat de arestare european, iar britanicul a fost retrimis in România.
 
Dupa un nou proces, care a tinut mai putin de o ora si la care presupusa victima nu a fost din nou prezenta, sentinta de sapte ani de inchisoare a fost confirmata. Britanicul este acum intr-o inchisoare din România, unde va sta pâna la finalizarea pedepsei. Acest caz nu este o dovada de falsa propaganda anti-UE : aceste lucruri chiar asa s-au intâmplat, expalica publicatia britanica. Fair Trials International detine mai multe exemple de acest fel, printre care cel al unui britanic despre care s-a aflat ca fusese condamnat pentru vatamare corporala grava de catre o instanta din Germania numai atunci când un angajat mai zelos a efectuat un control mai amanuntit legat de identitatea sa la Biroul pentru Înregistrari Penale.
 
„Nu exista aproape nicio o opozitie concertata la noua propunere UE privind extradarea. Baroneasa Scotland, procuror-general al Marii Britanii, a insistat ca noile norme vor consolida „un pilon fundamental al justitiei britanice”. Daca ea are dreptate, atunci „justitia britanic” se transforma intr-un sistem care dispune de toate protectiile si integritatea din varietatea existenta in legislatiile româna si bulgara. Iar când acest lucru se va intâmpla, nu va fi o victorie asupra terorismului, ci un exemplu el lui”, conchide The Telegraph.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.