Numar record de turisti la Sulina

 
Numarul turistilor care au ajuns in acest sezon estival in orasul tulcean Sulina este estimat de autoritatile locale la peste 10.000, el fiind considerat un record pentru ultimii 5 ani. „A fost foarte multa lume. Magazinele cu alimente se goleau intr-o singura zi. Nu pot spune cu exactitate numarul turistilor, dar cu siguranta a fost de peste 10.000”, a declarat viceprimarul orasului Sulina, Sorin Popa.
 
De altfel, si operatorii de servicii publice care asigura transportul persoanelor din oras la plaja de la Marea Neagra au afirmat ca anul acesta numarul turistilor a fost foarte mare. „Acum 5 ani, transportul la plaja era asigurat doar de o masina, iar anul acesta au fost cinci autovehicule care in august nu au facut fata cererilor turistilor”, a precizat Florin Papadatu, director asociat la o firma de transport din Sulina.
 
Cel mai vizitat punct turistic din orasul Sulina a fost Farul Vechi al Institutului de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM), potrivit conducerii acestei institutii numarul turistilor fiind in acest an de peste 5.000, majoritatea români. „Este unul din putinele muzee din lume organizat intr-un asemenea spatiu insolit. În Europa, stiu ca mai este un muzeu similar in Franta. Din pacate, nu putem folosi toate incaperile edificiului pentru a gazdui manifestari culturale de o mai mare amploare, astfel incât acum sunt doar câteva spatii expozitionale care nu releva, in opinia mea, adevarata valoare a acestui monument”, a declarat directorul ICEM, Florin Topoleanu.
 
În prezent, in Farul Vechi din Sulina, turistii pot vizita doar doua sali expozitionale, una dintre ele constituind biroul de lucru al scriitorului Eugeniu P. Botez, cunoscut sub pseudonimul Jean Bart, cealalta sala fiind dedicata Comisiunii Europene a Dunarii (CED), primul organism international din Europa care avea drept scop reglementarea navigatiei pe Dunare si care a functionat la Sulina in perioada 1856-1939.
 
Si Cimitirul international din Sulina, monument istoric de categoria A de interes national, a fost vizitat de turisti, aici fiind ingropati pirati, printesa Ecaterina Moruzzi, ingineri si directori ai Casei de Navigatie a CED, capitani de nave greci si italieni, dar si fostul sef de Stat Major al flotilei de pe Dunare, Mihai Draghicescu, care a trait in perioada 1848-1896 si care a fost pe una din primele nave de lupta ale Marinei Militare Române „Fulgerul”.
 
Pe unele morminte au crescut copaci, cele mai ingrijite monumente funerare fiind cel al fostului sef de Stat Major, Mihai Draghicescu, si cel al fostului maestru principal al Marinei Regale Române, Dobre Neagu, care a trait in perioada 1889-1940. „Vin si depun coroane de flori ofiteri ai Marinei Militare si tot ei ingrijesc mormântul. La mormântul maestrului mai vin rude de-ale sale”, a afirmat ingrijitorul cimitirului, Vasile Ivanov.
 
Mentionam ca locotenentul colonel Mihai Draghicescu este autorul cartii „Istoricul principalelor puncte de pe Dunare de la gura Tisei pâna la mare si pe coastele marii de la Varna la Odessa”, publicata in Bucuresti, in 1943, una din cele mai ample lucrari de gen. Prima atestare istorica a orasului Sulina dateaza din secolul al X-lea, pe hartile vechi ale navigatorilor italieni numele urbei figurând ca singura cale navigabila, care dispunea inca de pe atunci de un far.
 
În secolul al XIX-lea, când provincia Dobrogea a fost anexata Rusiei, Sulina era un mic târg de pescari, in urma Tratatului de pace de la Paris din 1856 orasul transformându-se intr-una din cele mai cosmopolite zone ale României cu o populatie de 27 de nationalitati, 154 de pravalii, 11 biserici si patru ziare in care apareau articole si in greaca, franceza si italiana.
 
Conform unei lucrari finantate in 2006 de Agentia Nationala pentru Strategii Guvernamentale cu prilejul implinirii a 150 de ani de la infiintarea CED, in 1882, la Sulina a fost adus din Statele Unite ale Americii primul generator electric care lumina cheul si gradinile CED, in 1903 si populatia orasului beneficiind de avantajele electricitatii.
 
De altfel, cel mai vechi hotel din oras, „Sulina”, care se afla acum in paragina, a fost pâna in 1989 singura unitate de cazare de la Marea Neagra luminata pe tot timpul noptii, desi, potrivit deciziei de la nivel central a autoritatilor de la acea vreme, dupa ora 22,00, furnizarea energiei electrice se sista. De notat este faptul ca numarul turistilor mentionat de oficialitatile orasului Sulina este doar estimativ, directorul din cadrul Consiliului Judetean Tulcea, Octavian Motoc, sustinând ca nicio autoritate nu poate preciza cu exactitate acest numar, din cauza ca foarte multi vizitatori folosesc mijloace de cazare neclasificate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.