Politicile economice trebuie indreptate spre stimularea economisirii

 
Politicile economice ar trebui indreptate spre stimularea procesului de economisire, a afirmat luni (15 septembrie 2008) economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care a sustinut luni o prezentare privind sustenabilitatea deficitului de cont curent in România, la Conferinta Tinerii Economisti.
 
În opinia acestuia, la ora actuala dobânzile acordate de banci sunt foarte stimulative, fiind "ceva mai mari decât o dobânda neutra". El a explicat ca in România rata de economisire este scazuta, dar stabila, in conditiile in care veniturile sunt relativ mici, orientate spre consum si nu spre economisire. Potrivit prezentarii sale, cea mai mare valoare inregistrata de rata economisirii publice in intervalul 2003 – 2007 a fost in anul 2006, când s-a cifrat la 2,6% din PIB, in 2007 aceasta fiind de 1,2% din PIB, iar in 2005 de 1,8% din PIB.
 
În ceea ce priveste rata economisirii private, aceasta a fost de 14,4% din PIB in 2007, in crestere continua fata de anii anteriori. Ionut Dumitru a precizat ca in România se manifesta o rata ridicata si in crestere a investirii, care in 2007 se situa la 3,6% din PIB, in sectorul public, si la 26,0% din PIB in sectorul privat. În consecinta, la sfârsitul lui 2007, a rezultat un deficit de cont curent de 14% din PIB. Deficitul de cont curent in crestere reflecta deteriorarea balantei economisire-investire, fiind generat preponderent de sectorul privat.
 

Potrivit economistului-sef al Raiffeisen Bank, principalele sectoare care genereaza deficit comercial sunt masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile produsele minerale si produsele chimice. Primul sector conduce la un deficit comercial de circa 5% din PIB, deoarece reflecta o necesitate de investitii foarte mare, cel de-al doilea sector duce la un deficit de circa 3,3% din PIB, România având o eficienta energetica foarte redusa, iar sectorul produselor chimice genereaza un deficit comercial de circa 2,3% din PIB, din care produsele farmaceutice contribuie cu circa 50% la deficitul comercial al acestei sectiuni (1,1% din PIB), explicat prin importurile mari de medicamente.
 
De asemenea, deteriorarea balantei comerciale vine si din sectorul agricol, România fiind un importator net de produse agroalimentare, in conditiile in care are un potential agricol nevalorificat. "Daca sectorul agricol ar fi mai bine valorificat, am putea avea un excedent", a spus Ionut Dumitru. Potrivit reprezentantului Raiffeisen, este posibil ca balanta veniturilor sa contribuie cel mai mult la deficitul de cont curent in anii urmatori, fiind de asteptat ca profiturile repatriate si dividendele platite la investitiile straine sa creasca din cauza stocului ridicat de investitii straine directe si experientei din alte tari din Europa Centrala si de Est.
 
Si contributia pozitiva a transferurilor curente s-a redus in ultimii ani, cresterea remitentelor incetinind, pe fondul problemelor aparute pe piata muncii din Spania si Italia. În plus, contributia României la bugetul UE (in jur de 1% din PIB in anii urmatori) si faptul ca majoritatea fondurilor atrase de la Uniune se vor inregistra pe contul de capital va duce la diminuarea contributiei pozitive a transferurilor curente in contul curent. Desi deficitul de cont curent s-a stabilizat in ultimele 3 trimestre la 14% din PIB, exista riscuri, potrivit lui Ionut Dumitru, pentru cresterea acestuia.
 
Printre riscuri, Dumitru a enumerat posibila incetinire economica sau chiar recesiune in zona euro si incetinirea puternica a economiei Spaniei si in special a sectorului constructiilor din aceasta tara, care ar conduce la o incetinire sau chiar a o reducere a transferurilor curente de la muncitorii români din strainatate. În 2007, România, Bulgaria si Tarile Baltice au inregistrat un deficit de cont curent excesiv.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.