EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Procesatorii de carne susţin că în două săptămâni nu vor mai putea depozita deşeurile de animale

0
 
Procesatorii de carne din România susţin că în cazul în care concesionarul serviciilor de ecarisaj la nivel naţional, Protan, va rămâne închis, deşeurile animale nu vor mai putea fi depozitate iar fabricile ar putea fi închise, a declarat luni (15 septembrie 2008) preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
 
"Producătorii nu mai au capacitatea de a depozita aceste deşeuri, aşa că nu este exclus să ajungem să se închidă fabricile de procesare a cărnii pentru că dacă eşti prins că arunci acest deşeuri eşti închis fără discuţii", a spus Minea, cu ocazia unei conferinţe de presă comună cu reprezentanţii Protan. Acesta a precizat că situaţia este chiar mai gravă în cazul micilor procesatori sau a carmangeriilor, care nu au capacităţi de refriegare a deşeurilor iar carcasele de animale moarte ar putea fi aruncate la întâmplare.
 
"Marii procesatori şi-au construit astfel de frigidere pentru situaţii de urgenţă, dar micii producători sau carmangeriile nu au aşa ceva. Nu este exclus ca în două săptămâni să se umple ţara de carcase de porc sau vacă", a explicat Minea. Acesta a precizat că după închiderea Protan, în urmă cu 7 zile, din cauza astupării canalizării societăţii de către o firmă care lucrează la un şantier din apropiere, circa 700 de tone de deşeuri animale a-au strâns deja în frigiderele unor procesatori. Preşedintele Romalimenta a precizat că din punctul de vedere al procesatorilor, statul trebuie să găsească o soluţie la criza din domeniul depozitării deşeurilor animale.
 
"Oricum, dacă luăm această cantitate Protanului i-ar trebui mult timp să le proceseze pentru că este foarte mult. Problema este că noi respectăm toate avizele şi cheltuim bani, iar Guvernul nu caută o soluţie pentru această problemă. Situaţia este simplă, cu cât ţii mai mult aceste deşeuri, cu atât acestea put", a explicat Minea. Problema închiderii Protanului este şi o ameninţate pentru sănătatea consumatorilor de produse din carne deoarece procesatorii sunt nevoiţi să ţină carcasele deşeurilor de categoria I în fabrici, iar deşeurile sunt în mare parte infestate.

 
Societatea Protan a anunţat, la jumătatea săptămânii trecute, că şi-a închis temporar unitatea din Popeşti – Leordeni, cu activitate de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală, din cauza unui sabotaj tehnologic petrecut marţi după-amiază, când canalizarea exterioară a fabricii a fost distrusă în mod deliberat. "Deşi obiectul de activitate al companiei Protan, ecarisajul, a fost declarat activitate publică de interes naţional, conform Legii 73/2006, persoane cu interesele imobiliare în zona Popeşti Leordeni sabotează în mod repetat activitatea companiei", a declarat recent directorul general al Protan, Cristina Miu.
 
Reprezentanţii firmei atrag atenţia asupra faptului că oprirea activităţii sucursalei Protan din Popeşti Leordeni poate genera un adevărat dezastru ecologic în România, deoarece este singura unitate autorizată să neutralizeze deşeuri animale de categoria I. Totodată, compania Protan a notificat miercuri dimineaţă Guvernul şi toate autorităţile statului din domeniile sanitar-veterinar, mediu şi al sănătăţii publice asupra sistării activităţii de colectare a deşeurilor de origine animală.
 
Societatea şi-a cerut scuze agenţilor economici şi cetăţenilor cărora oprirea activităţii sale le va provoca neplăceri şi îşi exprimă speranţa că măcar "în această situaţie extremă autorităţile statului vor înţelege gravitatea problemei". Reţeaua Protan a fost înfiinţată în anii "50. În 2002, Protan a fost privatizat de fosta APAPS, pachetul majoritar fiind preluat de compania Phoenix-Farm.
 
După semnarea contractului de concesiune, în mai 2006, o nouă echipă de management şi-a asumat responsabilitatea aducerii la standarde europene a unităţilor Protan şi a respectării calendarului de conformare în vederea aderării la UE. Societatea Protan are încheiate contracte de colectare şi neutralizare a deşeurilor cu 1.500 de agenţi economici şi cu peste 1.200 de consilii locale şi primării.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.