Reinventarea României in imaginea UE

 
Eliberate de catusele trecutului comunist, tarile Europei de Est se reinventeaza, prosperând in cadrul Uniunii Europene, relateaza reporterul BBC, Tom Ford, care a vizitat din nou România la 18 ani de la prima sa vizita, dupa violentele de la Târgu-Mures. Tom Ford a ajuns in România in 1990, la 3 luni dupa ce tensiunile care au erupt la Târgu Mures intre comunitatile româna si maghiara din oras au lasat corpuri intinse pe lespezile catedralei ortodoxe.
 
Autorul isi aminteste ca, la acel moment, doua subiecte dominau discutiile din Târgu-Mures: româna impotriva maghiarei si trauma provocata de regimului Ceausescu. Acum, vechile animozitati au disparut. „Tinerii nu mai sunt interesati de istorie. Doar de bani. Si de nu orice fel de bani. De euro”, ii explica reporterului BBC directorul maghiar al Bibliotecii Teleki din Târgu-Mures.
 
La fel, si cosmarul Ceausescu a disparut, adauga el. În urma cu 18 ani, Târgu Mures il intâmpina pe Tom Ford cu o dâra de fum gros de culoarea mustarului care iesea zi si noapte din cel mai inalt furnal al orasului, imbibând aerul din oras cu un miros acru, intepator. Azi, doar fabrica de ingrasaminte a ramas din multe fabrici ale orasului, ca un monument dintr-o era apusa.

 
Transformarea centrului orasului pare cu atât mai uluitoare. În locul vechilor magazine intunecate care nu vindeau nimic din ceea ce oamenii aveau nevoie au aparut noua banci, la fel de multe magazine de telefoane mobile, baruri, restaurante, ba chiar un cazino, noteaza Tom Ford. Daca in urma cu 8 ani, drumurile erau pline de carute iar iarba era taiata cu coasa, acum carutele dispar rapid, gradinile de zarzavaturi se micsoreaza, iar iarba este taiata cu masina de tuns iarba.
 
Pe scurt, viata grea de taran s-a imblânzit, crede Tom Ford, nostalgic totusi fata de farmecul vietii rustice, pierdut acum. „Esti un romantic”, ii replica prietenul sau român Grigore, care asemenea majoritatii românilor a trecut in timpul comunismului prin experiente „greu imaginabile” pentru cineva din afara. „De ce ar mai trebui cineva sa munceasca toata ziua pamântul pentru hrana când pot cumpara totul de la supermarket?”, intreaba el. Grigore a trecut prin multe: a fost persecutat de autoritati, rudele i-au fost arestate, mama si fratele sau au plecat in exil in Germania iar sotia i-a murit.
 
Daca in urma cu 18 ani Grigore locuia intr-un apartament dezolant si se spetea lucrând la fabrica de mobila din localitate, acum are o casa noua, o mica afacere proprie la care lucreaza in principal fiul sau, lasându-i timp sa se dedice pasiunii sale de o viata – pescuitul. Acum, Grigore se pregateste sa plece in Delta Dunarii cu propria salupa si ulterior la pescuit in Laponia.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.