Reuniune transfrontalieră româno-ucraineană pentru dezvoltarea Bucovinei

 
Reprezentanţii administraţiilor locale din Bucovina – judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi – s-au reunit luni (15 septembrie 2008) într-o şedinţă comună la Cernăuţi ce are ca principal obiectiv redactarea unei scrisori deschise către guvernele român şi ucrainean pentru includerea Bucovinei pe harta investiţiilor ce vizează dezvoltarea reţelelor transfrontaliere de transport.
 
"Azi scriem o pagină de istorie la Cernăuţi", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în deschiderea şedinţei.
Flutur a subliniat că la Cernăuţi, în mai puţin de 3 săptămâni, se sărbătoresc 600 de ani de atestare documentară a oraşului, iar această reuniune "se vrea ca o cinstire a acestui eveniment".
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a precizat că euroregiunea Prutul de Sus beneficiază de 100 milioane de euro pentru programe transfrontaliere şi în acest context s-au demarat acţiuni concrete şi proiecte pentru regiunea Cernăuţi. Totodată, Flutur a adăugat că se impune un lobby intens la UE pentru cele două regiuni, Suceava şi Cernăuţi, pentru a facilita promovarea şi implementarea proiectelor comune pentru atragerea de fonduri structurale.
 
Gheorghe Flutur a subliniat că această întâlnire comună de la Cernăuţi poate fi considerată o reuniune-pilot pe graniţa de est a UE cu scopul ca această zonă să devină cea mai activă din regiune.
La rândul său, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Şilepnytkyi, a declarat că această reuniune este un eveniment fără precedent în istoria României şi a Ucrainei şi că întâlnirea reprezentanţilor aleşi din Bucovina de Sud şi de Nord are loc după o îndelungată colaborare între puterile regionale locale din Cernăuţi şi Suceava.
 
"Nu este doar un gest diplomatic, vom examina problemele reale transfrontaliere importante pentru ambele regiuni", a subliniat şeful administraţiei din regiunea Cernăuţi, care consideră că integrarea în structurile internaţionale dă speranţa unor noi relaţii reciproc avantajoase între cele două regiuni Suceava şi Cernăuţi.
Reuniunea de la Cernăuţi se desfăşoară în baza convenţiei-cadru privind colaborarea transfrontalieră dintre comunele teritoriale şi în baza hotărârilor Consiliului euroregiunii Prutul de Sus.
 
La şedinţa comună participă preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Şilepnytkyi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Vladimir Kuliş, deputaţi ai Consiliului Regional Cernăuţi, consilieri judeţeni din Suceava, oameni de afaceri şi de cultură din ambele regiuni. De asemenea, la întâlnire participă şi reprezentanţi ai Ministerelor Transporturilor din România şi Ucraina. Partea română este reprezentată de secretarul de stat Septimiu Buzaşu, care va face o prezentare a coridoarelor de transport pan-europene ce ar putea fi extinse şi dezvoltate în zona Bucovinei.
 
Pe ordinea de zi a şedinţei comune se mai află elaborarea de activităţi şi proiecte transfrontaliere comune de avertizare, monitorizare şi eliminare a urmărilor dezastrelor naturale în bazinele râurilor din zona de frontieră.
Totodată, se va discuta despre elaborarea în comun a unui ghid turistic pentru Bucovina.
De asemenea, cele două părţi vor organiza la Bruxelles o zi dedicată prezentării euroregiunii Prutul de Sus şi un laborator de bune practici cu titlul "Europa lărgită a regiunilor".
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.