Statele UE fac o prioritate din acelerarea cresterii economice evitând stimulente financiare similare celor din SUA

 
Impulsionarea cresterii economice va fi o prioritate pentru guvernele Uniunii Europene, care, insa, nu vor neglija eforturile de limitare a cheltuielilor si a deficitelor bugetare, transmite AP. Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, a condus discutiile referitoare la starea economiilor in cele 27 de state membre UE.
 
Ea a aratat sâmbata (13 septembrie 2008) ca UE se va concentra asupra cresterii economice si a sporirii puterii de cumparare, incercând, in acelasi timp, sa reduca inflatia care ar putea afecta stabilitatea economiilor. Potrivit sursei citate, ministrii europeni de Finante au convenit asupra unor masuri indirecte de sprijinire a cresterii PIB, cum ar fi continuarea deschiderii economiilor, sprijinirea afacerilor mici pentru a obtine mai usor credite si consolidarea supravegherii financiare pentru a preveni colapsul unor banci.
 
Guvernele au exclus posililitatea unui program de cheltuieli in valoare de un miliard de euro destinat impulsionarii economiei, similar celui adoptat in Statele Unite, desi anumite state precum Franta si Spania au majorat cheltuielile bugetare pentru a accelera cresterea tot mai lenta a economiilor. „Vom continua sa ne supunem regulilor bugetare care fixeaza un obiectiv clar de reducere a deficitelor bugetare la 3%”, a precizat ministrul francez de Finante. Natiunile zonei euro trebuie sa mentina deficitele bugetare sub limita de 3% din PIB, in efortul de a mentine stabila rata de schimb.
 
Franta, Irlanda si alte state ar putea chiar sa depaseasca aceasta limita, au precizat economistii. Potrivit lui Lagarde, guvernele UE se confrunta cu un soc triplu: criza financiara globala, costurile in crestere la energie si marfuri care alimenteaza inflatia si scumpirea euro, care pune presiune pe exportatori. Confruntati cu preturi mari ale combustibilului la pompa dar si la produsele alimentare, europenii cheltuiesc mai putin pentru alte produse in acest an, ceea ce afecteaza economia bazata pe cerea interna.
 
Ministrii de Finante au analiza posibilitatea contracararii preturilor mari prin reducerea taxelor pe vânzari in cazul restaurantelor si al afacerilor mici, o miscare pe care ministrul belgian de Finante, Didier Reynders, o considera mai importanta ca oricând in conditiile in care Europa se confrunta cu o incetinire economica peste asteptari. Franta si alti oficiali UE au insistat asupra faptului ca au fost realizate anumite progrese in ceea ce priveste reducerea TVA pentru o serie de bunuri si servicii.
 
Potrivit lui Christine Lagarde, discutiile in aceasta directie vor continua in octombrie, când Comisia Europeana va stabili costurile unor planuri specifice de reducerea a TVA. Germania a fost, insa, mai sceptica, aratând ca alaturi de ea, inca alte sapte state blocheaza aceasta masura. Ministrul german de Finante, Peer Steinbrueck, a aratat ca nu crede ca o reducere a TVA va impulsiona economia iar aceasta masura ar costa Berlinul pâna la 12 miliarde de euro (17 miliarde de dolari).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.