EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

UE: Fluctuatiile cotatiilor la petrol au fost amplificate de investitori

0
 
Oscilatiile cotatiilor petroliere au fost amplificate, ci nu cauzate, de faptul ca investitorii s-au reorientat asupra marfurilor, potrivit oficialilor europeni, citati de AP. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a aratat ca economistii trebuie sa priveasca mai atent volatilitatile recente ale pretului titeiului, care a oscilat intre un maxim record de 147 dolari/baril, in iulie, si un minim al ultimelor 5 luni, de sub 100 de dolari, la sfârsitul acestei saptamâni.
 
O parte a analistilor a aratat ca pretul petrolului este influentat de cererea in crestere de petrol din partea economiilor in dezvoltare accentuata, precum China si Brazilia, state in care oamenii cumpara mai multe masini si ale caror exporturi catre SUA si Europa cresc. Alti analisti considera ca preturile titeiului sunt influentate de speculatori. Potrivit lui Trichet, economistii trebuie sa inteleaga mai bine efectul cererii „iar cresterea foarte puternica a cererii, in special din partea economiilor in dezvoltare” determina fluctuatii rapide ale preturilor la petrol.
 

„Nu as numi-o speculatie. Am spune mai degraba ca este vorba despre schimbari in modul de gestionare a portofoliului de investitii, oferind o putere mai mare marfurilor si petrolului”, a adaugat acesta. El a avertizat, de asemenea, ca Europa trebuie sa isi aminteasca de lectia socului petrolier din anii 1970 si sa se abtina de la majorarea salariilor drept raspuns la o inflatie record, impulsionata de preturile mari la energie.
 
Trichet a solicitat, din nou, uniunilor sindicale sa negocieze cu responsabilitate salariile pentru a preveni o spirala in care salariile mai mari vor genera o crestere a inflatiei. Ultima pedeapsa a incetinirii cresterii economice a fost, in urma cu mai multi ani, o crestere masiva a somajului pentru reducerea caruia a fost nevoie de mai multi ani, a adaugat presedintele BCE. Somajul in UE este, in prezent, mai mult decât dublu fata de cel consemnat in anii 1970, a conchis acesta.
 
Ministrii europeni de Finante, reuniti vineri (12 septembrie 2008) si sâmbata la Nisa, au incercat sa-si coordoneze raspunsurile in fata amenintarii recesiunii economice, excluzând totusi un plan de relansare dat fiind faptul ca marja lor de manevra bugetara este limitata.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.