Un plan secret al lui Khamenei de producere a bombei nucleare

 
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, are un plan secret pentru accelerarea producerii de arme nucleare, prin simularea producerii unui fals incident la centrala de la Bushehr. Acest lucru a fost dezvaluit de un memorandum care circula printre servicii de informatii occidentale si pe care La Stampa a avut ocazia sa-l consulte, informeaza o corespondenta de luni, de la New York, a ziarului.
 
Initiativa lui Khamenei isi are originea imediat dupa data de 6 septembrie 2007, când aviatia israeliana a lovit prin surpriza nordul Siriei distrugând ceea ce Tel Aviv si Washington considerau a fi un reactor nuclear in curs de realizare. Eficienta acelui atac l-a facut pe Khamenei, suprema autoritate a Republicii islamice, sa se teama de un pericol similar si pentru instalatiile nucleare iraniene.
 
De aici optiunea de a convoca, câteva saptamâni mai târziu, in propriul birou de la Teheran, un grup de inalti functionari ai Consiliului pentru securitate nationala si ai proiectului nuclear, printre care si Mohsen Fahrizadeh, titularul „Proiectului 111” – programul despre care se suspecteaza ca intentioneaza sa fabrice arme nucleare – si seful Centrului de cercetare in fizica din Ministerul Apararii.
 
Cu acel prilej, potrivit memorandumului serviciilor de informatii, Khamenei a atras atentia ca necesitatea de a accelera proiectul militar este atât de presanta incât acest lucru trebuie realizat cu pretul riscului de a nu mai respecta regulamentele Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) a ONU in instalatiile deja existente si care functioneaza. În cursul reuniunii au fost examinate mai multe ipoteze iar in final „Khamenei a cerut redactarea unui plan de exploatare a combustibilului nuclear al centralei de la Bushehr in scopul obtinerii de plutoniu”, utilizabil militar.
 
Potrivit unor surse citate in document, discutiile au cunoscut momente de tensiune, deoarece unii dintre inaltii functionari prezenti „l-au avertizat in repetate rânduri pe Khamenei” ca se indreapta intr-o directie care va face Iranul „sa plateasca un pret politic grav”. Liderul suprem a decis insa sa dea unda verde elaborarii planului detaliat, care i-a fost prezentat recent in varianta finala. Documentul, care acum este supus atentiei sale, pleaca de la premiza ca „a folosi combustibilul nuclear de la Bushehr pentru a produce plutoniu inseamna sa se blocheze activitatea normala a reactorului”, dând astfel drept scontat sfârsitul respectarii acordurilor cu AIEA.
 
Astfel, optiunile care i-au fost supuse lui Khamenei sunt in numar de doua. În primul caz ar fi vorba de a iradia barele de combustibil timp de 300 de zile, producând plutoniu, dar cu grad inferior celui de tip militar, obtinând 600 kg utile pentru a confectiona 75 de bombe atomice cu potential scazut. În cel de-al doilea caz, legat de care redactorii memorandumului indica o explicita preferinta, reactorul ar fi activat la putere maxima timp de doua luni, in scopul de a produce 120 kg de plutoniu militar util pentru a confectiona 15 bombe de tip traditional. Toate acestea ar surveni in secret, coincizând cu un fals incident la reactor, util pentru a explica comunitatii internationale blocarea activitatilor normale care sunt monitorizate de AIEA, dar si de sateliti.
 
Ultima parte a raportului se opreste asupra necesitatii de a construi o instalatie ad hoc pentru a extrage plutoniu si o astfel de nevoie ar putea explica, potrivit altor surse din serviciile de informatii din Asia de Sud-Est, intensificarea vizitelor unor grupuri de oameni de stiinta intre Iran si Coreea de Nord, care poseda tehnologia de extragere si prelucrare a plutoniului. Dateaza din 2004 publicarea de catre AIEA a unor documente secrete iraniene, care pentru prima data se refereau la procesul de separare a plutoniului – util fabricarii bombei atomice – pentru a reusi producerea a 10 kg „militare” pe an, suficiente pentru realizarea dispozitivului nuclear.
 
Astfel de documente au evaluat posibilitatea ca tehnicienii iranieni sa fi inceput de mai mult timp sa studieze tehnicile de producere a plutoniului iar acum, impreuna cu oamenii de stiinta de la Academia nationala de stiinte ale apararii de la Phenian, sa poata fi folositi la proiectarea instalatiei utila finalizarii planului secret al lui Khamenei. Continutul memorandumului serviciilor de informatii este in contrast cu ceea ce a afirmat in repetate rânduri guvernul iranian privind intentia de a produce energie nucleara exclusiv in scopuri pasnice.
 
Lucrul care naste temerea ca planul lui Khamenei ar putea fi activat in scurt timp este recenta sosire la Teheran – la inceputul lunii – a titularilor unei companii rusesti angajata in construirea centralei de la Bushehr, care ar fi asigurat autoritatilor iraniene posibilitatea de a finaliza lucrarile ramase in martie 2009. Dupa aceasta data, numai iranienii vor fi cei care vor gestiona instalatiile, putând astfel teoretic sa inceapa sa produca plutoniu in termen de un an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.