EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Cum apune visul american al bancilor de afaceri

0
 
Pentru Lehman Brothers si Merrill Lynch, doua banci de afaceri simbol de pe Wall Street, lunga calatorie s-a sfârsit intr-o singura noapte. Împreuna au o istorie de 252 de ani, dar a juca in campionatul financiar american nu garanteaza eterna supravietuire. Creativ si competitiv, capitalismul made in SUA este cel mai premiant si nemilos. A ramâne „in business” sau a sfârsi „afara din business” este o alternativa cotidiana.
 
Daca exista vreo certitudine, atunci aceasta este provizoratul. Poti porni afacerea vânzând cereale asa cum a facut tânarul Henry Lehman, de 23 de ani, fiul unui negustor de vite evreu emigrat din Bavaria, la Montgomery, in Alabama, Si-a inceput o mica afacere care se numea H. Lehman si care a devenit Lehman Brothers atunci când intreprinderii i s-au asociat mai intâi Emanuel, apoi Mayer, in 1850. La vremea aceea avea loc boom-ul bumbacului si trioul a inceput sa cumpere si sa revânda, intermediind intre producatori si industria textila care tocmai se nastea.
 
Întotdeauna boom-urile sunt cele care umfla averile, iar regresul lor cel care decide cine continua sa le merite, este de parere ziarul La Stampa. Cei doi Lehman ramasi, dupa ce Henry a murit in 1855 de febra galbena, au facut din comertul cu bumbac inima afacerii lor si au deschis primul oficiu la New York, in 1858, in Liberty Street, astazi latura sudica a Ground Zero. Un secol si jumatate mai târziu, Turnurile Gemene s-au prabusit tocmai aici, ingropând strada pe care a demarat afacerea si prejudiciind sediul de pe vremea lui Lehman, care era parte din WTC, iar apoi s-a mutat in Midtown.
 
De la razboiul civil la razboiul impotriva terorismului banca, inscrisa in coloana finantelor evreiesti, a insotit America in transformarea ei: ajutor pentru reconstructia Alabamei, distrusa cu visele ei de separatism, iar la New York a contribuit, in 1870, la nasterea Bursei Bumbacului, in 1883, a celei a cafelei, iar in 1897, a celei a actiunilor, New York Stock Exchange. Lehman a facut de toate. Prima inregistrare dateaza din 1899 – International Steam Pump Company – care fabrica pompe si compresoare pe baza de aburi.
 
Ironia face ca vechile sale certificate, astazi râvnite de colectionarii de titluri si obligatiuni, sa se vânda pentru 500 de dolari, in timp ce cele ale Lehman sa valoreze 20 de centi. În 1906, Philip Lehman, directorul de atunci, s-a unit cu Goldman Sachs pentru a aduce pe piata General Cigar, iar apoi a fost rândul cailor ferate si al primelor lanturi comerciale, precum Macy's, de-a lungul Central Park, care si astazi deschide sezonul cumparaturilor de Craciun.

 
Lehman, care a avut timp de 10 ani la vârful conducerii un fost ministru al comertului din administratia Nixon, Peter Peterson, s-a mai confruntat si cu alte crize de lichiditati, dar a fost mai pragmatica in gestionarea lor: in 1984, a acceptat sa fie cumparata de Shearson/American Express pentru suma de 360 de milioane, iar in 1990, odata devenita Shearson Lehman Hutton, a fost impartita in doua trunchiuri. A inceput atunci perioada lui Richard Fuld, ex trader care a devenit administratorul delegat al sectiei Lehman Brothers, a carei desprindere de American Express a condus-o in 1994.
 
Lehmann a devenit o masina de profituri, generate mai ales de „bond-uri”. A stiut sa reziste si crizei hedge fund Long-Term Capital Management (LTCM), care l-a constrâns pe Alain Greenspan sa organizeze o salvare coordonata intre bancile cele mai mari. Cu acea ocazie, Fuld a acordat numai 100 de milioane, in locul celor 300 cerute de FED, iar Bear Stearns nu a dat nimic. De aici vorba care circula si astazi pe Wall Street privind „blestemul LTCM”, care s-ar fi razbunat impotriva celor doua banci care nu l-au ascultat pe Greenspan.
 
În martie 2007, Fuld era la apogeu: actiunea se afla la recordul de 85,80, cu dobânzi trimestriale repetate pâna la 1,1 miliarde cu numai 5 trimestre in urma. Apoi au inceput inchiderile unor unitati si concedierile, pâna la pierderi de 6,7 miliarde, in 2008, si pâna la tribunal. Ce se intâmpla cu Merrill Lynch? Nu moare, dar isi pierde autonomia. Marca sa va ramâne ca divizie a noii Banci a Americii, care a fost fondata de un italian, Amadeo Giannini, ce a deschis in 1904 Banca Italiei la San Francisco pentru depunerile imigrantilor si a fuzionat-o cu Banca Americii din Los Angeles, la sfârsitul anilor '20.
 
Giannini a dat dovada de abilitate salvând depozitele in timpul devastatorului cutremur-incendiu din 1906, imprumutându-i pe baza fiduciara pe micii intreprinzatori care au pierdut totul si erau nevoiti sa reporneasca de la zero. Astazi intinde mâna, ba mai mult, se obtine pentru o „bucata de pâine” de 50 de miliarde ex colosul fondat in 1914 de Charles Merrill, care a deschis o firma de investitii si servicii financiare la numarul 7 de pe Wall Street. Prietenul Edmund Lynch i s-a alaturat câteva luni mai târziu si si-a adaugat numele brandului.
 
În 1916, a intrat in afacere un al treilea asociat, Winthrop Smith, iar firma a fost dintre cele mai profitabile din anii '20. A depasit cu bine criza din '29 iar in deceniul urmator a condus Safeway, de la magazin de produse alimentare la al treilea mare lant de produse cu amanuntul din America. Cunoscuta drept banca catolica pâna la sfârsitul anilor '70, a devenit ulterior un gigant in serviciile gestionarii mobiliare globale si si-a etalat pâna mai ieri cu mândrie logo-ul, taurul, simbol al fortei pe Wall Street.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.