Distrigaz Sud: Preţul gazelor ar putea creşte de la 1 octombrie

 
Preţul gazelor naturale furnizate populaţiei ar putea creşte, de la 1 octombrie, din cauza creşterii preţului de import al gazului rusesc, dar deocamdată nivelul exact al creşterii nu poate fi estimat, a declarat marţi (16 septembrie 2008) Nicolas Richard, director adjunct al Direcţiei de tranzacţii corporative de energie din Distrigaz Sud.
 
"Noi am făcut mai multe propuneri către autoritate cu privire la posibilitatea de creştere a preţului şi anumite cuantumuri, dar la ora actuală este greu de spus cu cât va creşte exact, deoarece nu ştim anumite variabile, precum cursul leu/dolar, scenariul de consum pentru trimestrul patru al anului sau preţul gazului de import din Rusia", a spus Richard.
 
Acesta a explicat că o majorare a preţului gazelor de la 1 octombrie este foarte probabilă, având în vedere faptul că preţul gazelor naturale din Rusia va creşte de la 500 de dolari la 1.000 de metri cubi în trimestrul 3 la 550 de dolari la 1.000 de metri cubi în ultimele luni ale anului.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) analizează, în prezent, cererea operatorilor ce activează pe piaţa gazelor naturale, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România, de majorare a preţului la gaze naturale.

 
Ultima majorare a preţurilor reglementate pentru gazele naturale a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut, în medie, cu 12,5%.
În prezent, preţul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici este de 104,41 lei/MWh în cazul EON GAZ România şi de 104,70 lei/MWh în cazul SC Distrigaz Sud SA Bucureşti.
Decizia de ajustare a preţurilor a fost luată în urma creşterii costurilor cu achiziţia gazelor naturale în perioada ianuarie – iunie 2008, precum şi pentru recuperarea parţială a diferenţelor de preţ înregistrate în aceiaşi perioadă.
 
Distribuitorii au fost nemulţumiţi de majorarea din 1 iulie şi au anunţat, la momentul respectiv, vor fi nevoiţi să majoreze preţurile şi la 1 octombrie, întrucât creşterea respectivă nu este suficientă pentru a acoperi costurile de import al gazelor până la finele anului. Potrivit E.ON Gaz, majorarea cu 11,6% a preţului gazelor naturale operată de ANRE în iulie nu permite companiei să asigure securitatea furnizării gazelor naturale pentru clienţii casnici.
 
Şi reprezentanţii Distrigaz Sud au arătat că majorarea de tarif stabilită de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energetic acoperă doar parţial costurile, prin urmare reprezentanţii distribuitorului vor pregăti toate elementele necesare pentru ca ANRE să aprobe o nouă majorare a preţului gazelor în octombrie.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.