E.ON solicuta cresterea tarifelor la gaze si in Ungaria

 
Filiala din Ungaria a companiei de gaze E.ON incepe saptamâna aceasta tratative cu guvernul ungar pentru reglementarea pretului la gazul metan, relateaza ziarul ungar Nepszava. Exista tensiuni din cauza tarifelor ridicate. Dupa cum a aflat ziarul, la discutiile respective, E.ON, care aprovizioneaza populatia cu gaz metan ar dori sa obtina ca guvernul sa-i plateasca cât mai repede deficitul de 30 miliarde de forinti, care s-a acumulat din cauza mentinerii la un nivel mai scazut a pretului gazului.
 
Pe lânga aceasta, intreprinderea de distribuire a gazului va solicita garantii, in sensul ca pe viitor sa nu mai sufere pierderi din cauza reducerii pretului la gaze. Potrivit calculelor E.ON, s-a creat un deficit de peste 30 miliarde de forinti din cauza ca Ministerul ungar al Energiei nu a permis sa se impuna la pretul gazului pentru consumatorii industriali si pentru consumul populatiei cresterile majore ale pretului de import, care au intervenit in ultima perioada.
 
De la inceputul anului, când un metru cub de gaz costa aproximativ 320 de dolari, in prezent pretul de import a crescut pâna la circa 500 de dolari metrul cub. Pretul gazului a urmat cu o intârziere de 9 luni cresterea pretului pe plan extern la petrol, ce a inregistrat anul trecut un ritm ce nu s-a mai intâlnit pâna acum. Nici cu prilejul modificarilor de pret pe plan international, de la inceputul lunii iulie a.c., ministerul de resort nu a permis majorarea pretului gazului in Ungaria, in masura considerata necesara de catre E.ON.

 
Atunci pretul gazului pentru consumatorii casnici a crescut cu 7,7%, in timp ce specialistii au considerat necesara o crestere de 12,5%. Apoi, la urmatoarea majorare a pretului gazelor pe plan international, ministerul de resort a aprobat doar o crestere de 5,4%, iar la consumatorii industriali, de 9,4%. Aceasta in pofida faptului ca E.ON ceruse o crestere de cel putin 11%. În acelasi timp, la publicarea ridicarii pretului la gaze, care a avut loc in octombrie, executivul a mai anuntat ca va modifica acea ordonanta de guvern pe baza careia au fost compensate pâna atunci pierderile inregistrate de compania E.ON, din cauza limitarii preturilor la gaz.
 
În plus, s-a aratat ca se va face o verificare la intreprinderile care distribuie gaze in tara pentru a se afla daca respectivele companii tin seama, sau nu, doar de cheltuielile lor reale. Specialistii de la E.ON sunt de parere ca Ministerul Energiei si Oficiul Ungar pentru Energie au recunoscut pâna in prezent pretentiile E.ON. Deci actuala intorsatura, sustin ei, poate fi explicata doar din motive politice.
 
Ordonanta de guvern care facea posibil ca, odata cu modificarea trimestriala a pretului gazului, E.ON sa prezinte corectiile cerute de ea la pretul gazului, a fost aprobata in anul 2006, din cauza ca fara aceasta ordonanta nu s-ar fi gasit cumparator la afacerea cu gaz metan din Ungaria. Potrivit informatiilor existente, actualul deficit al filialei din Ungaria a E.ON este finantat de compania mama E.ON din Germania, dar probabil ca aceasta nu mai este dispusa sa cheltuiasca bani pentru deficitul tot mai mare al filialei sale din Ungaria. În cazul in care situatia nu se schimba, pe termen lung ar putea fi pusa sub semnul intrebarii functionarea filialei din Ungaria a E.ON, concluzioneaza Nepszava.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.