Fondurile de pensii din România nu sunt afectate de turbulentele financiare internationale

0
 
Banii participantilor la fondurile de pensii private din România sunt in siguranta, iar problemele de pe pietele financiare internationale si ale unor giganti financiari internationali, care sunt actionari la societatile ce administreaza fonduri de pensii in România, nu afecteaza activitatea fondurilor de pensii, au declarat marti (16 septembrie 2008) reprezentanti ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
 
„Sunt societati distincte, inregistrate separat. Pierderile nu se pot trece dintr-o parte in alta. Administratorii de fonduri pot doar sa dea ordin unde sa fie plasati banii. E chiar mai putin riscant decât in domeniul asigurarilor”, a spus seful Directiei de Comunicare a CSSPP, Dan Zavoianu. Referitor la evolutia American International Group (AIG) la bursa din New York, CSSPP precizeaza ca AIG Fond de Pensii S.A., din România, administratorul fondului de pensii administrat privat AIG, are drept actionar principal AIG Life Asigurari România S.A., societate supravegheata si controlata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
 
Potrivit CSA, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai celor doua societati românesti de asigurare care au ca actionari semnificativi companii din cadrul grupului american AIG – respectiv AIG Life Asigurari România S.A. si Societatea de Asigurari AIG România S.A. – respecta cerintele prevazute de reglementarile prudentiale in vigoare.
 
Gigantul financiar nord-american AIG a solicitat recent ajutorul bancii centrale din SUA, pentru un imprumut de 75 de miliarde de dolari, iar asiguratorul olandez Aegon a anuntat marti (16 septembrie 2008) ca are o expunere de 265 milioane euro la falimentul Lehman Brothers. AIG si Aegon sunt prezente in piata pensiilor din România, prin societatile AIG Fond de Pensii si BT Aegon Fond de Pensii. Standard & Poors si Moodys au scazut calificativele AIG, ceea ce face putin probabil ca Fed sa acorde imprumutul cerut de cel mai mare asigurator mondial, aflat in pragul falimentului.
 
„Criza financiara americana nu pune in pericol piata pensiilor private din România. Dificultatile de ordin financiar prin care trec marile institutii financiare din SUA prezente, intr-o forma sau alta, pe piata pensiilor private din România, nu aduc atingere fondurilor de pensii administrate privat sau contributiilor participantilor. Sistemul de pensii private din România pune accent pe siguranta participantilor, iar cele mai importante elemente de siguranta ale sistemului deriva din protectia pe care legislatia o ofera participantului”, se arata intr-un comunicat al CSSPP.
 
Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora, a precizat CSSPP. Comisia precizeaza ca o banca depozitara raspunde alaturi de administratorii fondurilor facultative in cazul unui crah financiar. Orice fond privat de pensii facultative este obligat sa aiba si o banca depozitara.
 
Aceasta trebuie sa pastreze in siguranta si sa calculeze zilnic valoarea neta a activelor fondurilor de pensii, precum si sa efectueze operatiuni in conturile fondului, conform instructiunilor primite de la administratorul acestuia. Banca depozitara are obligatia sa blocheze orice tranzactie care nu se incadreaza in lege. Daca nu face acest lucru, atunci investitorii pot sa ceara daune. Banca depozitara raspunde alaturi de administratorul fondului in cazul unui crah financiar.
 
De asemenea, potrivit legislatiei in vigoare, nici o operatiune cu activele fondului nu poate fi efectuata fara acordul depozitarului, institutie care raspunde solidar cu administratorul in fata participantilor si care este supravegheata si controlata de catre BNR. Alte elemente de siguranta ale sistemului de pensii private din România includ auditarea situatiilor financiare, obligatia de transparenta si raportare, raportul actuarial, provizionul tehnic, activitatea permanenta de supraveghere si control desfasurata de catre CSSPP.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.