Japonia, tara cu cei mai multi longevivi

 
Durata vietii umane depinde de multi factori. Este vorba si de predispozitia genetica, si de mediul inconjurator, si de atitudinea omului. În final, este vorba de dorinta de a trai. Însa, putini oameni ajung sa depaseasca 100 de ani. Dintre acestia, cei mai multi traiesc in Japonia. Iata o fraza devenita deja axioma: „Japonezii traiesc cel mai mult”.
 
Japonia este renumita pentru longevitatea cetatenilor sai, la ora actuala cea mai ridicata din intreaga lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), durata medie de viata a unui japonez este de 82 de ani: 79 – in cazul barbatilor, 86 – in cazul femeilor. Iar daca barbatii japonezi impart laurii cu reprezentantii Islandei si San Marino, atunci femeile japoneze sunt lidere incontestabile. Dar nici aceasta nu este limita maxima. Cu fiecare an, in Japonia se majoreaza numarul cetatenilor care depasesc 100 de ani.
 
La ora actuala, in Japonia se inregistreaza circa 36.300 de persoane mai in vârsta de un secol. Pentru comparatie: in Rusia nu exista decât 7.000 de asemenea persoane, subliniaza cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta. Aceasta cifra, comparabila cu cea la care se cifreaza populatia unui orasel, a devenit cunoscuta datorita publicarii unui raport guvernamental elaborat anual cu prilejul zilei de 15 septembrie, celebrata in Japonia drept Ziua venerarii batrânetii. În Japonia, grija pentru batrâni ocupa un loc special, si nu doar in mediul oamenilor simpli, ci si in cadrul unor programe guvernamentale menite sa sprijine generatia in vârsta.

 
Potrivit statisticilor, numarul cetatenilor japonezi care depasesc 100 de ani creste deja de mai multe decenii la rând si, potrivit expertilor, va continua sa se majoreze. Daca in 1963 in tara erau 153 de oameni care depasisera suta de ani, in 1981 numarul lor era de 1.000, pentru ca in 1998 sa ajunga deja la 10.000. Cei mai multi longevivi traiesc in zona cea mai sudica a Japoniei: Okinawa, unse la fiecare 100.000 de locuitori revin 54 de batrâni cu vârste peste 100 de ani. În prezent, 86% dintre japonezii care au depasit un secol sunt femei. Cea mai in vârsta dintre ele are 113 ani si locuieste pe insula Okinawa.
 
Societatea nipona imbatrâneste in mod vertiginos pe fondul scaderii natalitatii, al nivelului de viata ridicat si al succeselor din medicina. Fiecare al zecelea locuitor al tarii are acum 75 de ani, iar fiecare al cincilea este mai in vârsta de 65 de ani. Potrivit expertilor, pâna in 2055 circa 40% din populatia Japoniei va avea mai mult de 65 de ani, fapt care va da nastere unor serioase probleme sociale si economice.
 
Potrivit unei comisii speciale care ii monitorizeaza pe locuitorii planetei mai in vârsta de 100 de ani, in anul 2007 in intreaga lume existau 84 de oameni care depaseau vârsta de 110 ani. Dintre acestia, 75 erau femei si 9 barbati. Persoane care au vârste intre 100 si 109 ani sunt, la nivel global, circa 200.000. Recordul oficial il detine, deocamdata, frantuzoaica Jeanne-Louise Calment, care decedase in 1997, la vârsta de 122 de ani.
Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae spune

    cred ca actualul guvern a facut si el o treba buna de a distruge colosi industriali care poluau masiv aerul si pamanturile din tara noastra asa ca fiecare din provincie are acum optiunea de a nu mai consuma nimic din super marketuri si sa se gospodareasca prin o agricultura sanatoasa cu ingrasaminte naturale (balegar etc;)daca presa si media din romania fac eforturi de a spori inf. despre alimentatia sanatoasa cred ca in cativa ani si noi vom avea o generatie sanatoasa si (sac!)cu varste inaintate parinti !avem si putem sa devenim ce am fost odata granarul europei! sunt budist si vegetarian_inrait al medicinei asiatice !(uite ca se poate si la noi in tara asa ceva ! sunt sigur ca am sa apuc nunta stranepotului meu !spun asta ca am baza genetica fb. si duc o viata sanatoasa !cu respectul cuvenit pt. cititorirog numai o saptamana sa incerce una din miile de tratamente fr. carne -. foc -. zahar-. alcool -tutun si stres cat mai putin , miscare in aer curat „la munte ” imbinate cu yaga si meditatie va asigur ca trece-ti peste orice !cat de mare o sa fie problema dvstra !sper sa apuca-ti 95 de ani sa mai putem vb. in continuare !cu respect un roman printe romani !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.