Olivier Besancenot incearca se reinventeze stânga franceza

 
Arata ca un pusti – tânar, aratos in tricoul lui Hugo Boss si blugi. Însa Olivier Besancenot, in vârsta de 34 de ani, este liderul stângii politice franceze, din care fac parte tinerii care au plecat din Partidul Socialist si ramasitele Partidului Comunist, odinioara puternic.
 
Dupa ce a candidat deja de doua ori la presedintia Frantei si a devenit o prezenta vizibila si respectata in stiri si talk show-uri, Besancenot se bucura de mai multa apreciere, potrivit unora dintre sondaje, decât mari politicieni precum Ségolene Royal, candidata Partidului Socialist la presedintie, care a pierdut anul trecut in fata conservatorului Nicolas Sarkozy. În alegerile prezidentiale din 2007, Besancenot a câstigat 4,1% din voturi cu sloganul „Vietile noastre sunt mai valoroase decât profiturile lor”.
 
Însa de atunci, in vreme ce Partidul Socialist a cunoscut tulburari privitoare la conducerea sa si Sarkozy a ales câteva personalitati socialiste pentru cabinetul sau, tânarul radical a devenit foarte popular – sondajele indica acum ca peste 60% dintre francezi il simpatizeaza, potrivit The International Herald Tribune (IHT). Într-un sondaj de opinie realizat luna trecuta de firma CSA, 49% dintre respondenti l-au considerat pe Besancenot ca fiind principalul oponent al lui Sarkozy, dupa primarul Parisului, Bertrand Delanoë (un socialist ce a avut un procentaj de 54%), dar inainte de alti socialisti, precum Martine Aubry (36%) si Royal (32%).
 
Besancenot este de profesie postas, membru al clasi muncitoare ce si-a pastrat locul de munca cu jumatate de norma. Însa este si liderul Ligii Revolutionare Comuniste. Se descrie pe sine ca fiind revolutionar, insa este de parere ca „revolutia trebuie reinventata, pentru ca nici un experiment revolutionar nu a reusit cu adevarat”. Ele au fost tradate, fie strivite de elita armata, fie distruse de „contrarevolutia birocratica”, spune el, adaugând: „Încercam sa ajungem la echilibrul necesar pentru a prelua puterea fara sa ne lasam preluati de putere”.

 
Capitalismul se afla intr-o criza grava, opineaza el, „pierzându-si capacitatea de a cumpara pacea sociala” prin prabusirea creditelor. „Acest fenomen nu are loc la periferie, ci atinge insasi inima sistemului” si are un efect de domino, a mai spus el. „Este o intorsatura uriasa in evolutia economiei mondiale”. Bine informat, el este constient de faptul ca numele partidului sau, asociat cu Internationala Trotkista a Patra, nu este potrivit in lumea moderna, având gustul amar al ideologiilor defuncte si al unui secol sângeros.
 
„Ne-am straduit sa gasim un nume bazat pe ceea ce ne aduce laolalta”, explica el. Astfel, el incearca sa adune alte partide de stânga, mai mici, intr-o noua grupare: Noul Partid Anti-Capitalist, care va oferi o alternativa pentru cei nemultumiti de impactul capitalismului si al globalizarii asupra saracilor, asupra mediului, asupra lumii a treia si a patra, asupra dreptului femeilor si homosexualilor. Noul partid intentioneaza sa participe la alegerile pentru Parlamentul European, ce vor avea loc in iunie 2009.
 
Besancenot vorbeste repede si foarte convingator, presarându-si frazele cu principii ale filosofiei marxiste si postmarxiste, insa are si un bun simt al umorului. Telul sau, afirma el, este de a incerca sa defineasca un nou model pentru o societate umana, model prin care sa se evite existenta unei elite conducatoare in mod permanent. „Pâna in momentul de fata am avut doua feluri de societati: cele birocratice din Est si cele capitaliste”, explica el.
 
„Iar in ambele cazuri exista un numar mic de persoane care decid pentru majoritate. Noi dorim un model in care majoritatea decide pentru sine”. Francezii tind sa fie foarte pesimisti in legatura cu viitorul lui, iar ceea ce ii atrage catre Besancenot este faptul ca el respinge sa faca afirmatii cu titlul de certitudini. „Generatia mea este plina de indoieli”, spune el. „Lucrul acesta nu constituie o problema pentru mine, aproape ca este mai bine sa ai indoieli decât certitudini”, il citeaza IHT.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.