Plasture pentru a pacali foamea in luna Ramadanului

Ramadanul este o luna de privatiuni si de post, insa cineva luminat a gasit ideea perfecta pentru a pacali foamea si slabiciunea de care sufera credinciosii islamului pe parcursului zilei, fara a pacatui: plasturele pentru slabit. Lipirea acestora pe piele a stârnit o adevarata polemica in tarile musulmane, unde gardienii religiosi nu vad cu ochi buni recurgerea la acestor stratageme pentru a insela foamea.
 
Desi folosirea lor ridica semne de intrebare in rândul comunitatii stiintifice, problema a depasit granita sanitara devenind o chestiune teologica, noteaza ziarul Estrella Digital. Esti oare un bun musulman daca vei combate efectele postului si caldurile estivale cu o metoda pe care Coranul nu o prevede? Pentru Abdel Moti Bayumi, cleric la Centrul de Studii Islamice de la universitatea Al Azhar, plasturii nu sunt un pacat. „Sharia (legea islamica) nu-i interzice.
 
Cât timp nu intra nimic in stomac in timpul orelor de post (pâna la apusul soarelui) acesta ramâne valabil”, a explicat Bayumi. Potrivit acestui expert in islam de la Al Azhar, principala institutie sunita din lume, plasturii „sunt un mod mai modern de a se pregati de ajun, cum faceau inainte oamenii cu prepararea anumitor bauturi si alimente pentru a umple stomacul si a suporta mai bine perioada de post”. Este o parere impartasita si de clericul turc Kerim Yavuz, care in declaratii acordate agentiei turce Anatolia, a spus ca plasturii nu anuleaza postul, având in vedere ca efectul lor „echivaleaza cu cel al unui dus sau al unei pomezi pe piele”.

 
Totusi, nu toti clericii (ulema) sunt de aceeasi parere, mai ales cei din Arabia Saudi unde primeaza wahabismul, o ramura a islamului deosebit de conservatoare – si care sau criticat aspru acest artificiu. Este cazul clericului saudit Abdul Wahab bin Naser al Tirairi, care este de parere ca inainte de a stabili daca acesti plasturi contravin sau nu islamului trebuie sa examineze bine compozitia lor. Potrivit liderului religios, daca analiza medicala a acestor plasturi demonstreaza continerea de nutrienti, utilizarea lor este „haram”, adica este interzisa de legea islamica.
 
Dar in jurul acestor produse exista o mare ignoranta ceea ce complica fara indoiala dorintele lui Tirairi. Vânzarea de plasturi, la mare cautare zilele acestea in tari precum Egipt sau Turcia, este o tema ce poate fi consultata pe paginile web. Între specialisti, acest remediu este observat cu scepticism, chiar daca unii il considera „un produs miracol”, desi uneori nu pot fi eliminate posibilele efecte placebo. Folosirea plasturilor dietetici, similari celor cu nicotina utilizati pentru a renunta la fumat, este destul de simpla.
 
Unul din site-urile care promoveaza astfel de produse (www.diet-patch.com) asigura ca „substantele herbale patrund lent si progresiv(…) in corp si in minte in mod constant timp de 16 ore. Pierderea minima in greutate este 1,8 kilograme pe saptamâna”. Dincolo de eficienta lor, dezbaterea in jurul acestor plasturi scoate in evidenta inventivitatea de care dau dovada musulmanii pentru a pacali Ramadanul. Pe credinciosii musulmani ii mai asteapta inca multe luni de Ramadan de-acum incolo, care promit sa fie o perioada fertila de gasire a altor inventii care sa-i ajute sa treaca cât mai bine peste aceasta perioada de privatiuni.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.