Pretul gazelor ar putea creste de la 1 octombrie

 
Pretul gazelor naturale furnizate populatiei ar putea creste, de la 1 octombrie, din cauza cresterii pretului de import al gazului rusesc, dar deocamdata nivelul exact al cresterii nu poate fi estimat, a declarat marti (16 septembrie 2008) Nicolas Richard, director adjunct al Directiei de tranzactii corporative de energie din Distrigaz Sud.
 
"Noi am facut mai multe propuneri catre autoritate cu privire la posibilitatea de crestere a pretului si anumite cuantumuri, dar la ora actuala este greu de spus cu cât va creste exact, deoarece nu stim anumite variabile, precum cursul leu/dolar, scenariul de consum pentru trimestrul 4 al anului sau pretul gazului de import din Rusia", a spus Richard.
 
Acesta a explicat ca o majorare a pretului gazelor de la 1 octombrie este foarte probabila, având in vedere faptul ca pretul gazelor naturale din Rusia va creste de la 500 de dolari la 1.000 de metri cubi in trimestrul trei la 550 de dolari la 1.000 de metri cubi in ultimele luni ale anului. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) analizeaza, in prezent, cererea operatorilor ce activeaza pe piata gazelor naturale, Distrigaz Sud si E.ON Gaz România, de majorare a pretului la gaze naturale.

 
Ultima majorare a preturilor reglementate pentru gazele naturale a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut, in medie, cu 12,5%. În prezent, pretul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici este de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ România si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti.
 
Decizia de ajustare a preturilor a fost luata in urma cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie – iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada. Distribuitorii au fost nemultumiti de majorarea din 1 iulie si au anuntat, la momentul respectiv, vor fi nevoiti sa majoreze preturile si la 1 octombrie, intrucât cresterea respectiva nu este suficienta pentru a acoperi costurile de import al gazelor pâna la finele anului.
 
Potrivit E.ON Gaz, majorarea cu 11,6% a pretului gazelor naturale operata de ANRE in iulie nu permite companiei sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale pentru clientii casnici. Si reprezentantii Distrigaz Sud au aratat ca majorarea de tarif stabilita de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energetic acopera doar partial costurile, prin urmare reprezentantii distribuitorului vor pregati toate elementele necesare pentru ca ANRE sa aprobe o noua majorare a pretului gazelor in octombrie.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.