EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Republica Moldova intra in UE de pe peronul românesc

1
 
Partidele din Republica Moldova se implica in campania electorala din România. Ele isi delega reprezentanti in partidele românesti inrudite, care apoi ii promoveaza pe acestia drept candidati in parlamentul României, din partea unor regiuni care cuprind si teritorii ale Republicii Moldova, a declarat liderul Partidului Democrat al Republicii Moldova, Dumitru Diacov.
 
Potrivit lui Diacov, in alegerile parlamentare ce se vor desfasura in luna noiembrie in România, vor participa cetateni români care locuiesc in Republica Moldova si care, potrivit Ambasadei României la Chisinau, se cifreaza la peste jumatate de milion. În opinia presedintelui comunitatii rusesti de la Chisinau, Valeri Klimenko, participarea partidelor din Republica Moldova, precum si a unei numeroase parti a electoratului moldovean in alegerile din România, reprezinta inceputul procesului integrationist la care viseaza Bucurestiul: unirea Republicii Moldova cu România.
 
Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, liderii de la Bucuresti vorbesc demult despre perspectivele unirii celor „doua state românesti”, insa dupa aderarea României la Uniunea Europeana (UE) aceasta tema a inceput sa sune altfel. Recent, relateaza cotidianul rus, presedintele României, Traian Basescu, a declarat in timpul vizitei sale la Seul (Coreea de Sud), ca cele doua popoare fratesti (românesti) se vor uni in cadrul Europei comune.
 
În acest context, participarea politicienilor de la Chisinau, alaturi de posesori moldoveni de pasapoarte românesti (Constitutia Republicii Moldova permite, deocamdata, dubla cetatenie) in alegerile parlamentare din tara vecina este considerata de numerosi analisti drept inceputul procesului integrationist, initiat in anii '90 ai secolului trecut de catre Frontul Popular. Acum aceasta miscare, a carei lozinca principala a fost unirea Republicii Moldova cu România, se numeste Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), insa obiectivele lui au ramas aceleasi.
 

În mod paradoxal, insa, PPCD, care pledeaza pentru statalitatea moldoveneasca, este reprezentat in parlamentul tarii, iar liderul sau, Iurie Rosca, ocupa postul de vicepresedinte al parlamentului. Prin urmare, acum PPCD a obtinut acces la tribuna europeana: un membru al acestui partid, Iuliana Gorea-Costin, a fost inscrisa de social-democratii români pe listele de deputati pentru parlamentul României. Ea va candida intr-un judet care face parte din Republica Moldova. În noiembrie, aici se vor deschide sectii electorale, la care vor veni sa voteze localnici – cetateni ai României.
 
Nimeni nu stie exact câti cetateni români exista in Republica Moldova, insa la Ambasada României se vorbeste despre sute de mii de persoane. Anul trecut, un reprezentant al corpului diplomatic al Republicii Moldova declara ca Ambasada a primit circa un milion de cereri de obtinere a cetateniei din partea moldovenilor. Din acest motiv conducerea de la Chisinau s-a certat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, iar acest lucru nu este de mirare: conform ultimelor alegeri, electoratul moldovean numara mai putin de 1,5 milioane de alegatori.
 
În situatia in care un milion dintre ei vor fi cetateni ai României, rezultatele oricaror alegeri si referendumuri sunt usor de prezis. Potrivit lui Valeri Klimenko, in aceste conditii, patriotilor nationalisti le va fi usor sa desfasoare un plebiscit privind posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. Totusi, in opinia liderului democrat Dumitru Diacov, situatia nu este chiar atât de grava, in primul rând pentru ca in Republica Moldova nu sunt chiar atât de multi cetateni români pe cât se afirma.
 
Totusi, Nezavisimaia Gazeta considera ca acest lucru nu anuleaza problema, mai ales dupa ce Partidul Liberal-Democrat (PLDM) si Partidul Democrat (PDM) din Republica Moldova au declarat ca s-au decis cu privire la favoritul lor pentru alegerile parlamentare din România. Potrivit comunicatului dat publicitatii la sfârsitul saptamânii trecute, PLDM si PDM sprijina candidatura lui Tudor Pantâru (in trecut, unul dintre liderii Frontului Popular), pentru a fi inclus pe listele Partidului Social Democrat al României.
 
În opinia liberal-democratilor moldoveni, Pantâru, „care a contribuit substantial la crearea statului independent Republica Moldova, va apara in mod eficient, in parlamentul României, si interesele cetatenilor Republicii Moldova”. Si Partidul Democrat al Republicii Moldova considera candidatura lui Pantâru drept cea mai potrivita pentru a reprezenta interesele cetatenilor moldoveni in forul legislativ al României. Alegerile parlamentare din România vor avea loc la 30 noiembrie 2008. Ultimele amendamente operate in Codul legislativ românesc prevad posibilitatea ca reprezentanti ai Republicii Moldova sa fie alesi in parlamentul României.
loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. andreea romania spune

    ba hai va rog faceti oleaca de lege si fie va mila de moldoveni si sa intre sa ei in UE ca is inapoiati taree..si pe deasupra sa aiba moldveni caele libera la vami fara pb sa poata intra in Romania, si cu vizele astea sa se opreasca ca imi dau durei de cap…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.