România, „bila neagra” la tratarea apelor reziduale

 
Cea mai importanta problema de mediu in România este cea a apelor reziduale, pentru care nu exista tratament biologic, a declarat marti (16 septembrie 2008) presedintele Asociatiei Balcanice de Mediu (BENA), Fokionas Vosniakos. "Este pacat ca o tara cu multe resurse de apa cum este România sa continue sa cumpere apa potabila in sticle de plastic", a afirmat el, intr-o conferinta de presa.
 
Fokionas Vosniakos crede ca in marile orase din România ar trebui create instalatii de tratament biologic al apelor reziduale, iar apa ar trebui distribuita printr-un nou sistem, astfel incât fiecare persoana sa aiba acasa apa curata. Presedintele BENA a apreciat calitatea apei din România, insa a precizat ca, dupa trecerea prin actualul sistem de conducte, calitatea ei este depreciata.
 

În alta ordine de idei, Fokionas Vosniakos a semnalat problema gunoiului solid, care in România este ingropat in pamânt, recomandând o prima reciclare a gunoiului solid facuta de fiecare gospodarie in parte, urmata de o reciclare efectuata de o autoritate a statului si, in final, una facuta de o tehnica de incinerare fara fum.
În ceea ce priveste gunoiul industrial, Vosniakos este de parere ca o companie nationala ar trebui sa se ocupe de tratamentul special al acestui tip de gunoi toxic si considera ca ar trebui sa existe mai multe companii de reciclare a peturilor. Fokionas Vosniakos a aratat ca, in ultimii 10 ani, România a inregistrat progrese referitor la protectia mediului, printre acestea mentionând starea mijloacelor de transport in comun.
 
Printre problemele comune ale tarilor in care functioneaza BENA, presedintele institutiei a nominalizat râurile. În opinia sa, trebuie sa existe acorduri regionale cu impact asupra locurilor strabatute de râuri. Fokionas Vosniakos considera ca o alta problema este cea a conductelor de petrol si a celor de gaz natural, pentru ca acestea vor schimba conditiile de mediu. Serbia este, in opinia presedintelui BENA, cel mai poluat stat dintre cele in care asociatia pe care o reprezinta functioneaza. Fokionas Vosniakos a tinut aceasta conferinta in contextul in care anul acesta se implinesc zece ani de activitate a BENA.
 
Organizatie internationala stiintifica non-guvernamentala infiintata pe 19 noiembrie 1998, Asociatia Balcanica de Mediu reuneste oameni de stiinta, cadre universitare, experti, specialisti cu preocupari in domeniul managementului de mediu, dar si institutii de profil. În tarile membre ale asociatiei s-au infiintat Birouri Nationale, gazduite de institutii publice din: Albania, Bulgaria, Croatia, FRI Macedonia, Grecia, România, Serbia, Turcia, precum si trei Birouri Auxiliare in tari riverane Marii Negre – Ucraina, Federatia Rusa si Georgia.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.