EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

România nu are o legislatie coerenta cu privire la parteneriatul public-privat

0
 
România nu a reusit, in 18 ani, sa aiba o legislatie coerenta in ceea ce priveste parteneriatul public-privat, a declarat marti (16 septembrie 2008) ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, in cadrul unei dezbateri cu privire la proiectul Esplanada. El a afirmat ca, desi nu este sarcina sa, a ridicat de mai multe ori in sedintele de Guvern problema lipsei unei legislatii coerente in domeniul parteneriatelor publice private, afirmând ca "si acum bâjbâim si este pacat".
 
Borbely a subliniat ca aceasta nu este o problema care sa afecteze proiectul Esplanada, pentru ca el a fost negociat in parteneriat public privat pe baza Ordonantei 16/2002 privind contractele de parteneriat public privat, abrogata prin OUG nr. 34/2006, insa "nu se poate ca România sa nu se gândeasca la o lege clara, ca sa se dea posibilitatea sa se realizeze asemenea proiecte".
 
"Atunci s-a negociat pe baza unei Ordonante 16, care exista in acea perioada, si care acum nu mai exista si nu s-a pus nimic in loc. Avem o problema nu cu acest proiect, care din punct de vedere juridic s-a clarificat, ca a fost adjudecat in baza acelei legi la ora respectiva, dar nu se poate ca România sa nu se gândeasca la o lege clara, ca sa se dea posibilitatea sa se faca asemenea proiecte", a precizat ministrul Dezvoltarii.

 
Laszlo Borbely a participat, marti, la masa rotunda "Bucuresti, intre verde si urban. Astazi: proiectul Esplanada", organizata de Forum Invest. Scopul intâlnirii a fost cel de dezbatere, intr-un mod interactiv, a problematicilor legate de controversatul proiect Esplanada, in prezenta reprezentantilor institutiilor implicate si a presei. La dezbatere au participat reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, oameni de afaceri si specialisti in domeniul urbanistic, precum Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, arhitectul Viorel Hurduc, presedintele Ordinului Arhitectilor din România Bucuresti, dar si reprezentanti ai companiei Trigranit.
 
În luna aprilie a acestui an, Guvern a adoptat prin ordonanta de urgenta contractul de Parteneriat public-privat Esplanada. Proiectul, in valoare de aproximativ un miliard de euro, finantat integral din fondurile investitorului privat, consta in realizarea unui centru urban care include cladiri, spatii verzi, lucrari de amenajare si de infrastructura, cu toate echipamentele si dotarile aferente si exploatarea acestuia potrivit destinatiei lor in conditii de eficienta economica.
 
Prin realizarea proiectului se vor obtine in beneficiul autoritatii publice, din prima faza a acestuia, o cladire culturala in valoare de peste 40 milioane euro, spatii destinate birourilor pentru institutii ale statului de circa 12.000 metri patrati, precum si parcari subterane publice, dotari absolut necesare pentru ridicarea calitatii vietii pe un amplasament situat in zona centrala a Municipiului Bucuresti. Întregul ansamblu construit va reveni statului la sfârsitul perioadei de 49 de ani, care reprezinta durata parteneriatului.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.