EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Sectorul constructiilor din România, vulnerabil la criza subprime

0
 
Sectorul constructiilor din România este cel mai vulnerabil la actuala criza fianciara de pe pietele internationale, acesta fiind, in prezent, un domeniu foarte expus, au apreciat marti (16 septembrie 2008) responsabili ai companiei de asigurari comerciale Euler Hermes.
 
"Exista un domeniu foarte expus, din cauza faptului sa s-a dezvoltat foarte mult si haotic. Aici vorbesc despre constructii. Ne asteptam ca lucrurile sa evolueze in sens negativ. Tendinta este sa ne indreptam spre insolventa, iar sectorul de asigurari se va indrepta spre asigurarea in caz de faliment", a declarat directorul general al Euler Hermes Romania, Cristina Rusuleanu, cu ocazia deschiderii unei sucursale a EH la Bucuresti.
 

Aceasta a apreciat ca, in egala masura, sectorul electronicelor va trece printr-o perioada de stagnare, daca nu de scadere. "Nu vor mai exista acele cresteri din ultimii ani si datorita politicii BNR privind creditarea. Si aici ne asteptam ca lucrurile sa evolueze in sens negativ", a spus Rusuleanu. Analistii imobiliari apreciaza ca sfârsitul anului 2009 poate aduce scaderi de pret la locuinte, de pâna la 30%, in functie de tipul de apartament si de zona. Preturile apartamentelor vechi vor scadea in continuare, iar cele aferente locuintelor noi vor inregistra o crestere de pâna la 5%, in perioada urmatoare.
 
Scaderea preturilor la segmentul apartamentelor vechi este cauzata de modificarea conditiilor de creditare, dar si de starea de "expectativa" a potentialilor clienti. Analistii considera ca decizia Bancii Nationale de modificare a conditiilor de creditare va afecta direct segmentul de potentiali cumparatori care apeleaza la un credit imobiliar/ipotecar. Pretul apartamentelor vechi din Bucuresti a scazut cu procente cuprinse intre 4 si 8,5%, in primele 6 luni ale lui 2008, pe fondul cresterii ofertei de pe piata, comparativ cu 2007.
 
Cea mai drastica reducere au inregistrat-o preturile la garsoniere, care s-au redus cu 8,5%. Apartamentele cu doua camere au inregistrat scaderi de pret de 3,6%, iar cele cu 3 camere au avut un pret cu 5,4% mai mic. Numarul tranzactiilor cu apartamente a scazut pe total cu 30 pâna la 50% in primele patru luni ale acestui an.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.