EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Strategia SUA in Afganistan nu va functiona

0
 
„Actiunile secrete reprezinta de multe ori un substitut pentru politica” – acesta este un aforism folosit pentru prima oara de fostul director al CIA, Richard Helms. Justetea acestei opinii este exemplificata de decizia din iulie a presedintelui american de a ordona in secret ca fortele speciale ale SUA sa efectueze in viitor raiduri impotriva unor locatii din Pakistan, fara a obtine aprobarea guvernului pakistanez, scrie ziarul britanic The Independent.
 
Ordinul lui Bush aduce cu sine o multitudine de pericole pentru soldatii americani si NATO din Afghanistan, este de parere publicatia. Dintr-un anumit punct de vedere, el reprezinta recunoasterea de catre Bush a faptului ca talibanii si aliatii lor din Al Qaida nu pot rezista fara sprijinul Pakistanului. Acest lucru nu este deloc surprinzator, din moment ce serviciile secrete pakistaneze au fost cele care le-au creat.
 
A fost dintotdeauna „absurd” din partea Casei Albe si a Pentagonului sa-l elogieze pe fostul presedinte pakistanez, generalul Pervez Musharraf, ca fiind cel mai mare aliat al lor in lupta impotriva terorismului, in pofida dovezilor clare ca armata pakistaneza fusese cea care ii ajutase pe talibani sa actioneze inca din anul 2001. Bush nu a adoptat o politica noua, ci apeleaza acum la operatiuni secrete, ale caror dezavantaje la nivel politic sunt evidente, si ale caror câstiguri la nivel militar sunt indoielnice, releva ziarul britanic.
 
Un exemplu bun in acest sens este constituit chiar de prima operatiune desfasurata in virtutea noilor ordine. La 3 septembrie, 20 de soldati ai Marinei americane au fost dusi cu elicopterul in Waziristanul de Sud, in Pakistan, unde au atacat o baza. Când s-au retras, au declarat ca au ucis multi luptatori din Al Qaida. Un inalt oficial pakistanez a precizat ulterior ca adevaratul bilant al mortilor a fost de patru talibani si membri Al Qaida si de 16 civili, printre care se numarau femei si copii.
 
Este, deci, o modalitate stranie de a aduce democratia in Pakistan. Odata ce Pakistanul va iesi din postul Ramadanului, poporul sau va fi cuprins de furie. Armata pakistaneaza nu va mai fi dispusa sa coopereze cu SUA, intrucât se va simti umilita si lasata la o parte. Din punct de vedere politic, doar SUA pot considera ca este o decizie buna, fiind un semn ca administratia ia atitudine in Afganistan. De asemenea, aceste actiuni distrag atentia de la intrebarile deranjante de tipul – de ce sunt talibanii atât de puternici la sapte ani dupa ce se presupune ca au fost anihilati? Folosirea fortelor sub acoperire pentru a se atinge scopuri politice a exercitat dintotdeauna o atractie fatala asupra liderilor.
 

Oficialii CIA s-au obisnuit sa aiba de-a face cu probleme de nerezolvat, cu ordine ca „Scapati de Khomeini!” sau „Eliminati-l pe Saddam!”. Planurile pentru atingerea acestor teluri au constituit tema a nenumarate filme de la Hollywood, ce graviteaza in jurul trimiterii de forte de elita in teritorii straine, unde inlatura cu succes demonii locali. În realitate, insa, razboaiele purtate in secret se bucura rareori de succes. Informatiile de spionaj corecte si actuale sunt greu de obtinut.
 
Un exemplu graitor este cel al afirmatiilor repetate ale Fortelor Aeriene americane, care sustineau ca l-au ucis pe Saddam Hussein in timpul invaziei Irakului din 2003. Afirmatiile se bazau pe informatii incorecte. Saddam supravietuise, insa nu se putea spune acelasi lucru si despre sarmanii civili care lucrau sau locuiau in zonele in care se presupusese ca s-ar fi ascuns liderul irakian. Presa joaca un rol deosebit de important.
 
Relatarile despre tentativele de ucidere a lui Saddam Hussein s-au bucurat de toata atentia, iar faptul ca aceste tentative esuau aproape ca era trecut sub tacere. Reactia Pentagonului fata de uciderea unui numar mare de civili in Afganistan, Irak si Pakistan a constat, initial, in negarea totala a actelor comise. Negarea se bazeaza pe vechiul principiu al relatiilor publice – „intâi trebuie sa spui ca nu s-a intâmplat. Când, mai târziu, lucrul acela este dovedit, casca si spune ca e deja o poveste veche”.
 
Operatiunile secrete sunt cu adevarat eficiente doar atunci când se bucura de sprjinul unor aliati locali puternici. Au existat recent doua exemple in acest sens. În Afganistan, in 2001, trupele speciale americane au reintarit Alianta nordica anti-talibana, oferind sprijin tehnologic. Doi ani mai târziu, americanii au jucat un rol similar in nordul Irakului, unde au oferit ajutor trupelor kurde ce atacau armata lui Saddam. Însa, daca trupele trimise in operatiuni secrete lucreaza singure ele sunt vulnerabile.
 
Ce li se va intâmpla in Pakistan daca sunt prinse intr-o lupta cu trupele armatei pakistaneze? Ce vor face daca vor fi prinse in ambuscada de triburile locale aliate cu talibanii? Afirmatia lui Helms era corecta. Administratia Bush se afla intr-o situatie fara sanse de câstig in Afganistan, crede The Independent. „Atacul SUA din Irak”, scrie expertul pakistanez Ahmed Rashid, „a fost crucial pentru a-l convinge pe Musharraf ca SUA nu aveau intentii serioase de a stabiliza regiunea, si ca era mai sigur pentru Pakistan sa-si apere interesele nationale oferind refugiu talibanilor in mod clandestin”.
 
Operatiunile secrete din Pakistan nu reprezinta decât o tentativa de a distrage atentia de la consecintele politicii dezastruoase a Statelor Unite ale Americii, apreciaza in final ziarul britanic.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.