Sute de muncitori străini lucrează în judeţul Galaţi

 
Aproximativ 370 de muncitori străini lucrează în judeţul Galaţi, cei mai mulţi pe platforma ArcelorMittal şi în construcţii.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea, a declarat marţi (16 septembrie 2008) că 195 dintre străini au contracte de muncă, ceilalţi 175 fiind detaşaţi temporar la unităţile economice gălăţene. Dintre cei cu contracte ferme, cei mai mulţi lucrează pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi.
 
"Cei mai mulţi, 48 de persoane, sunt la Grand Smithy International. Ei lucrează la halda de zgură, dar au şi alte activităţi pe platformă. Alte 20 de persoane sunt angajate la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, majoritatea asigurând managementul. Aproape toţi sunt indieni", a spus Ionel Petrea.
Grupuri mari de străini, în special din Republica Moldova, lucrează şi în domeniul construcţiilor metalice şi civile. Tot pe bază de contract de muncă lucrează şi somalezii.
 

Patru cetăţeni din Somalia lucrează la operatorul de salubrizare RER Ecologic Service din Galaţi, angajarea lor fiind intermediată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de muncă.
În ceea ce îi priveşte pe muncitorii detaşaţi la Galaţi, aceştia provin din Turcia.
"Avem 175 de străini detaşaţi din ţările din afara Uniunii Europene. La firma Azizoglu, care construieşte un complex rezidenţial în oraş, sunt 100 de turci, iar la firma Sistem Yapi, cea care realizează staţia de epurare a municipiului, sunt 75 de turci", a precizat şeful ITM Galaţi.
 
În ultimele luni, în judeţul Galaţi au mai lucrat grupuri de chinezi, ucraineni şi bulgari, din care o mică parte a rămas în continuare la Galaţi.
"Au mai fost încadraţi temporar 50 de chinezi la societatea Intfor, unde s-au ocupat de instalarea unei linii de producţie fabricate în China. De asemenea, au mai fost 35 de ucraineni şi bulgari la Şantierul Naval Damen. Câţiva dintre ei lucrează în continuare pe platforma şantierului naval, la secţiile de vopsitorie şi tubulatură", a declarat Ionel Petrea.
 
Şeful ITM Galaţi a menţionat că importul de forţă de muncă a crescut de la an la an, dar a cunoscut o evoluţie spectaculoasă în ultimele 8 luni.
"Numărul muncitorilor străini din judeţ a crescut în comparaţie cu anii trecuţi. Acum 2-3 ani, aveam câte 30-40 de străini. La sfârşitul anului 2007, aveam 90 de persoane angajate pe bază de contract, iar acum avem 190, deci numărul s-a dublat în 8 luni, şi nu am mai pus la socoteală muncitorii detaşaţi", a spus şeful ITM Galaţi.
Ionel Petrea a adăugat că muncitorii străini primesc în general salarii la fel ca ale localnicilor, iar munca la negru este tot mai puţin întâlnită în rândul străinilor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.