Turismul la negru, o problema pentru autoritatile din Tulcea

 
Agentii economici din Delta Dunarii au fost "sufocati" in acest sezon estival de numarul mare al turistilor, turismul la negru fiind in continuare o problema pentru autoritatile tulcene.
 
"Ne-am confruntat cu situatii in care turistii care aveau dovada unei rezervari si cea a platii unui avans de pâna la 80% facute pe numele proprietarilor au fost nevoiti sa accepte conditii nesatisfacatoare, sa mearga la vecinii celor la care au facut rezervari. Am fost pusi in situatia delicata de a nu putea rezolva problema pentru ca atunci când bateam la poarta ni se spunea ca cei dinauntru sunt prieteni sau rude de familie", a declarat marti (16 septembrie 2008), inspectorul sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) din Tulcea, Mircea Negulescu.
 
El a adaugat ca, in aceste conditii, 5% din reclamatiile primite in timpul sezonului estival nu au putut fi solutionate, majoritatea turistilor care s-au aratat nemultumiti din cauza rezervarilor la pensiunile neclasificate facându-si rezervarile pe internet. De asemenea, potrivit sursei, in urma verificarilor efectuate la pensiunile autorizate din Delta Dunarii s-a constatat ca unii agenti economici ofereau conditii de cazare in camere cu lenjerie uzata, grupuri sanitare neigienizate corespunzator si cu mobilier degradat.

 
"Întreaga capacitate de transport si cazare din Delta Dunarii a fost folosita anul acesta la maxim, foarte multi operatori fiind sufocati de numarul turistilor. A fost pentru prima data când ne-am confruntat cu reclamatii de grup din cauza ca 20 sau 30 de turisti nu au putut ajunge la destinatie cu navele de pasageri", a mai spus inspectorul sef al OJPC, Traian Negulescu. Potrivit sursei, in perioada 1 iulie-31 august, in cadrul actiunilor Comandamentului Litoral-Delta Dunarii, inspectorii OJPC au verificat 330 de operatori economici din Delta si au aplicat 117 sanctiuni in valoare de 269.300 de lei.
 
"În comparatie cu anul anterior, din spusele colegilor mei participanti la Comandament, s-au sesizat progrese semnificative in ceea ce priveste prestarile de servicii, de la an la an lumea invatând ca trebuie sa respecte niste reguli", a mentionat inspectorul sef Traian Negulescu. Actiunile inspectorilor pentru protectia consumatorilor s-au desfasurat anul acesta in Delta Dunarii cu sprijinul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera care a asigurat transportul cu ambarcatiuni al inspectorilor.
 
Problema turismului la negru a fost reclamata in repetata rânduri atât de operatorii turistici, cât si de autoritatile judetene, anul acesta la initiativa prefectului Lucian Simion infiintându-se un grup de lucru care urmeaza sa propuna masuri legislative in vederea combaterii acestui fenomen. De altfel, potrivit unui studiu efectuat in cadrul unui proiect initiat de Consiliul Judetean, doar 73 din 200 de pensiuni inventariate in 18 localitati din Delta Dunarii sunt autorizate, foarte multe din unitatile de cazare neclasificate promovându-se on-line.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.