ANRCTI organizează o nouă sesiune de examinare pentru obţinerea certificatului de radioamator

 
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, prin direcţiile sale teritoriale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, organizează, în perioada 23 septembrie – 25 octombrie 2008, sesiunea ordinară de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi operator radiocomunicaţii în serviciul mobil terestru.
 
Aceste certificate se eliberează de către ANRCTI în urma unui examen, organizat în două sesiuni, în lunile aprilie şi octombrie ale fiecărui an, de către direcţiile teritoriale ale ANRCTI. Următoarele examene vor avea loc pe 9 şi 25 octombrie (Cluj), 23-24 septembrie şi 14 octombrie (Timişoara), 6 şi 18 octombrie (Iaşi) şi 8-9 şi 15-16 octombrie (Bucureşti). Mai multe informaţii referitoare la aceste examene puteţi găsi aici, pe pagina de internet a ANRCTI.
 
Pentru a participa la examen, candidaţii trebuie să cunoască reglementările interne şi internaţionale în materie, cum ar fi Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amator din România şi părţile relevante din Regulamentul Radiocomunicaţiilor al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), noţiuni de electronică şi radiotehnică, norme tehnice privind securitatea muncii, precum şi procedurile de operare a staţiilor de radiocomunicaţii.
În cadrul examinării, candidaţii susţin şi o probă practică pentru a demonstra cunoaşterea regulilor de trafic de radiocomunicaţii. Pentru a obţine certificatul, candidatul trebuie să obţină baremul precizat în Regulament pentru fiecare probă.
 
Conform Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, comunicarea prin staţiile de radioamatori, atât cele terestre, cât şi cele cu transmisie prin satelit, devine foarte utilă în caz de calamităţi naturale şi dezastre. Au existat cazuri şi în România când, în perioada inundaţiilor, în lipsa oricăror alte mijloace de comunicaţie, legătura a fost menţinută cu ajutorul radioamatorilor, prin intermediul staţiilor repetoare.
 
În România există în jur de 5000 de radioamatori, cu vârste cuprinse între 6 şi 90 de ani. În cursul acestui an, membrii Federaţiei Române de Radioamatorism au participat la mai multe competiţii internaţionale – Campionatele Europene de Radioamatorism organizate în Italia de către Uniunea Internaţională de Radioamatorism, unde echipa României a obţinut 16 medalii, dintre care 2 de aur.
De asemenea, la Campionatele Balcanice de Radiogoniometrie de amatori, organizate în Serbia, românii au obţinut 8 medalii, dintre care 2 de aur. În lume există aproximativ 3 milioane de persoane care practică acest sport-hobby.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.