Ministerul Sănătăţii este chemat în instanţă de medicii ieşeni

 
Medicii din Iaşi au chemat Ministerul Sănătăţii în judecată pentru anularea examenului de medic primar.
La Judecătoria Iaşi şi la Secţia Litigii de Muncă a Tribunalului Iaşi au avut miercuri (17 septembrie 2008) primele termene ale proceselor intentate de un grup de 60 de medici ieşeni ministerului.
 
Medicii susţin că examenul de medic primar, organizat de Ministerul Sănătăţii pe data de 29 septembrie, la nivel naţional, este unul ilegal, fiind în contradicţie cu legislaţia românească, dar şi cu normele Uniunii Europene.
"Practic, noi cerem Ministerului Sănătăţii să-şi respecte propria lege", a declarat dr. Dan Tesloianu, unul din medicii implicaţi în proces.
 
La termenul de miercuri, nu s-a prezentat nici un reprezentant al MSP, însă la cele două instanţe a fost trimisă prin poştă câte o întâmpinare a juriştilor ministerului.
În document, Ministerul Sănătăţii invocă un ordin al ministrului din 2005, prin care este stipulată metodologia de angajare a medicilor în sistemul sanitar, a transferului medicilor şi a gradelor profesionale. Acest act normativ stipulează că gradul de medic primar este superior celui de medic specialist şi aduce beneficii salariale.
De cealaltă parte, medicii ieşeni, care nu şi-au angajat încă un apărător, susţin că prevederile anterioare Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt abrogate de acest act normativ.
 
"Legea 95 stipulează clar că gradul de medic primar a fost anulat, iar astfel examenul de pe 29 septembrie este, în opinia noastră, ilegal. Acest grad este stipulat, într-adevăr, în Legea învăţământului, însă, în loc să coreleze cele două legi, oficialii de la Bucureşti au preferat să organizeze concursul în ilegalitate. Noi îi cerem Ministerului Sănătăţii să-şi respecte propria lege", a spus, la rândul său, dr. Corina Horodniceanu, unul dintre medicii petenţi.
 
Tribunalul Iaşi a amânat cauza pentru 1 octombrie, iar Curtea de Apel unde există un dosar asemănător a stabilit termen pe 29 septembrie.
Medicii au acţionat Ministerul Sănătăţii şi în contencios-administrativ, la Tribunalul Iaşi, unde instanţa a dat termen de judecată pe 19 septembrie.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.