Piaţa de comunicaţii a crescut cu 16,7% ajungând la 4,6 miliarde de euro, în 2007

 
Valoarea pieţei de comunicaţii electronice şi servicii poştale din România a fost de 4,61 miliarde de euro în 2007, în creştere cu aproximativ 16,7% faţă de valoarea calculată pentru 2006, potrivit raportărilor furnizorilor transmise Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).
 
"Se constată o creştere substanţială a pieţei de comunicaţii, creştere care a fost generată în primul rând de veniturile din servicii de Internet şi date la puncte fixe – care au avansat cu aproximativ 31%, dar şi de veniturile din servicii de telefonie mobilă şi servicii mobile de date – care s-au majorat cu 11% în 2007 faţă de 2006", a declarat Liviu Nistoran, preşedintele ANRCTI.
 
ANRCTI a determinat tariful de monitorizare preliminar pentru anul 2008 la un procent de 0,132% din valoarea raportată de furnizori (cifră de afaceri sau venituri obţinute în anul 2007 din activităţi de furnizare de reţele, servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale). Valoarea totală a tarifului de monitorizare pentru anul 2008 se ridică astfel la 6,12 milioane de euro (20,39 milioane de lei).

 
Din cei peste 2.000 de furnizori autorizaţi la ANRCTI, 519 furnizori de comunicaţii electronice şi servicii poştale au o cifră de afaceri sau au obţinut venituri din activităţi de furnizare de reţele, servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale de peste 100.000 de euro şi au astfel obligaţia de a achita tariful de monitorizare. 76 de furnizori de comunicaţii electronice şi 12 furnizori de servicii poştale au avut în anul 2007 venituri sau cifre de afaceri de peste un milion de euro.
 
Primii 20 de furnizori de comunicaţii electronice în funcţie de cifra de afaceri au realizat în total, anul trecut, o cifră de afaceri de 4,27 miliarde euro (14,28 miliarde de lei), în creştere cu 18,1% faţă de cifra de afaceri din anul 2006.
"Cei mai importanţi operatori de comunicaţii electronice din punct de vedere al cifrei de afaceri au rămas, în 2007, ca şi în 2006, Orange, Vodafone şi Romtelecom, dar cele mai spectaculoase rate de creştere ale cifrelor de afaceri au fost înregistrate de Cosmote, RCS&RDS şi UPC", a apreciat Liviu Nistoran.
 
Tariful de monitorizare datorat va fi comunicat fiecărui furnizor în parte, urmând să fie achitat în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei este instituţia independentă care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.