Studiu de fezabilitate pentru proiectul unui terminal de gaze naturale lichefiate in Romania

 
In data de 16 septembrie 2008 la Bucuresti, reprezentantii Agentiei SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) si cei ai SN Romgaz SA au semnat Acordul de imprumut nerambursabil pentru finantarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul Terminal LNG (gaze naturale lichefiate) pe teritoriul Romaniei. Suma acordata de Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) Romaniei este in valoare de 1.061.975 USD.
 
Documentul a fost semnat de Larry W. Walther, director USTDA si Francisc Toth, director general ROMGAZ, in prezenta Excelentei Sale, domnul Nicholas F. Taubman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si a ministrului Economiei si Finantelor, domnul Varujan Vosganian.
Guvernul Romaniei a aprobat printr-un Memorandum construirea unui terminal LNG in portul Constanta, Societatea Nationala de Gaze Naturale ROMGAZ SA Medias fiind desemnata beneficiar al studiului de fezabilitate.
 

Proiectul de construire a unui terminal de gaze naturale lichefiate (LNG), in portul Constanta, este deosebit de important pentru Romania in sustinerea procesului de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale si realizarii sigurantei in aprovizionare, in conformitate cu prevederile Directivei 2004/67/CE, transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 346/2007.
 
“In actuala conjunctura de pe pietele energetice internationale, realizarea unui terminal LNG (gaze naturale lichefiate) in portul Constanta constituie un obiectiv de importanta strategica pentru Romania, fiind inclus si in strategia energetica a Romaniei. Obiectivele proiectului sunt legate de satisfacerea unei nevoi strategice, geopolitice si economice a Romaniei privind cresterea securitatii energetice, prin diversificarea surselor de aprovizionare si crearea premiselor pentru ca volume de gaze disponibile pe pietele internationale sa ajunga in tara noastra”, a declarat ministrul Varujan Vosganian.
 
Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) finanteaza diferite forme de asistenta tehnica, studii de fezabilitate, vizite de pregatire si orientare si seminarii de afaceri pentru a sprijini dezvoltarea unei infrastructuri moderne si a unui mediu deschis de comert. Modul strategic in care USTDA foloseste fondurile de asistenta externa pentru a sustine politicile investitionale si decizionale in tarile gazda creeaza un mediu propice pentru comert, investitii si dezvoltare economica viabila.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.