61,5% dintre angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie

 
Guvernul a decis să majoreze salariul minim de la 500 la 540 lei, începând cu 1 octombrie şi la 600 lei, de la 1 ianuarie 2009, conform acordului încheiat în iulie cu sindicatele şi patronatele. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat că majorarea salariului minim brut garantat pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie faţă de cel aflat în plată în prezent este de 8% pentru un program complet de 170 de ore pe lună. Creşterea operată de la 1 ianuarie 2009 va reprezenta un spor de 11% faţă de cei 540 de lei.
 
De asemenea, potrivit hotărârii de guvern adoptate, Executivul va analiza în luna iunie 2009, împreună cu partenerii sociali, valoarea realizată a câştigului mediu brut lunar pentru primele patru luni ale anului viitor. "În situaţia în care se constată abateri mai mari de 5% pe câştigul salarial mediu brut lunar realizat faţă de cel prognozat, Guvernul va modifica printr-o hotărâre salariul minim brut de la 1 iulie 2009, astfel încât ponderea acestuia din salariul mediu brut să fie de 33%", a precizat Camelia Spătaru.
 
Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, din cei 6,4 milioane de angajaţi care au depuse fişe fiscale privind veniturile din funcţia de bază pentru anul 2007, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie 3,94 milioane, adică 61,5% din numărul total. Conform legislaţiei în vigoare, stabilirea pentru salariaţi, prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul de 540 lei hotărât de Guvern constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.