Cele mai slabe producţii de miere din ultimii 20 de ani

 
România a obţinut în 2007 şi 2008 cele mai slabe producţii de miere din ultimii 20 de ani din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Eugen Zorici.
 
"Într-un an normal, producţia de miere se situează între 15.000- 20.000 de tone, dar pentru 2008 nu cred că vom depăsi 10.000 de tone de miere, deşi estimările INS şi ale Ministerului Agriculturii sunt întotdeauna mult mai ridicate", a spus Zorici. Acesta a precizat că principala nemulţumire a apicultorilor se leagă de preţul mic de valorificare pe piaţa externă şi de consumul redus de miere al românilor.
 
"România obţine, de regulă, producţii mari de miere, dar valorifică foarte puţin pe piată internă din cauza lipsei educaţiei consumului de miere. Dacă în ţările nordice se consumă 2 kilograme/locuitor/an, la noi limita este de 10 ori mai mică, de numai 150-200 grame miere/locuitor/an. Din această cauză, şi procesatorii cumpără mierea la un preţ mic întrucât există execedent de producţie şi consum intern redus", a completat preşedintele ACAR. Deşi mierea românească este foarte apreciată pe piaţa externă, preţul de valorificare este mic şi mai mult de 70% din producţie pleacă la export.
 

"Procesatorii din UE, în special cei din Germania, unde se face de fapt preţul, acordă preţuri mult mai mici în comparaţie cu cele pe care le oferă apicultorilor din propriile ţări, acesta fiind şi un mijloc de protecţie pentru apicultorii lor. Românii se plâng că primesc doar 1,5-2 euro pe kilogram când aceeaşi miere o regăsesc pe raft în Germania la 8-10 euro kilogramul", a explicat preşedintele ACAR. Acesta a mai spus că intervenţia pe piaţa UE a mierii din Argentina, China şi Brazilia, la 0,65 dolari/kilogram, bate orice preţ de pe piaţa comunitară.
 
"Nici mierea ecologică nu e real apreciată pentru că în mod normal pe piaţa UE fructele eco au preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele convenţionale, în timp ce mierea ecologică este cu doar 20-30% mai scumpă", a mai adăugat Zorici.
 
Potrivit ACAR, în 2008 cel mai mult a fost compromisă producţia de miere de tei şi salcâm, întrucât o mare parte din zonele preferate de apicultori din Oltenia (regiune din sud), Dobrogea (sud-est) şi Muntenia (sud) au fost calamitate. Anul trecut, cantitatea de miere produsă în România nu a depăşit 11.000 de tone, aceasta fiind la jumătate faţă de statisticile Ministerului Agriculturii, care au anunţat 21.000 de tone, şi sub datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică – 16.000 de tone. În 2007, apicultorii au exportat doar 6.500 kg în ţările UE, la un preţ mediu de 1,9 euro/kg.
 
În ultimii ani, consumul anual de miere de albine în România a întregistrat o creştere semnificativă, iar prin introducerea mierii în şcoli s-ar putea educa noua generaţie în privinţa beneficiilor consumului de miere. Dacă în urmă cu câţiva ani consumul de miere în România era de numai 80-100 grame anual pe locuitor, în prezent în unele zone ajunge la 400 de grame pe locuitor, conform datelor statistice, dar încă mult sub cel înregistrat în ţările Uniunii Europene. Legea 509/2006 prevede un consum de 60 de grame/zi/elev în şcoli şi o dată cu aparaţia normelor de aplicare, programul ar putea începe din toamna acestui an. În România, numărul total de familii de albine depăşeşte în prezent un milion. Principalele judeţe unde se regăsesc cele mai multe familii de albine sunt Vâlcea (sud), Mureş (centru), Arad şi Bihor (vest). La nivel naţional, sunt înregistraţi 40.000 de apicultori, din care mai mult de jumătate sunt membri ACAR.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.