Comisarul Hubner a cerut Guvernului sporirea capacităţii administrative

 
Comisarul european pentru politica regională, Danuta Hubner, a declarat joi (18-IX-2008) la Palatul Victoria, după întâlnirea cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, că a discutat cu acesta despre necesitatea creşterii capacităţii administrative atât la nivel central, cât şi local, precum şi a transparenţei în acordarea finanţării şi implementarea noilor proiecte bazate pe politica de dezvoltare regională a UE.
 
De asemenea, oficialul european a arătat că a discutat cu premierul Tăriceanu şi despre nevoia ca proiectele depuse de România să fie "de bună calitate".
Totodată, oficialul european a amintit şi despre proiectele de cooperare transfrontalieră în care România este implicată atât cu ţările vecine membre ale Uniunii Europene – Ungaria şi Bulgaria, cât şi cu Ucraina, Serbia şi Republica Moldova.
 
"Toate acestea reprezintă un interes special pentru Uniunea Europeană şi datorită poziţiei geopolitice ocupate de ţara dumneavoastră şi a nevoii crescânde de cooperare care să asigure stabilitate în regiune, stabilitate şi de natură politică, care va aduce bineînţeles la o creştere economică şi socială a întregii regiuni", a spus comisarul Hubner. Ea a precizat că aceasta este a treia vizită efectuată în România în ultimii doi ani, motivul fiind evaluarea stadiului de implementare a programului de asistenţă semnat anul trecut pentru perioada 2007-2013 împreună cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
 
Oficialul european a efectuat joi (18-IX-2008) o vizită la Iaşi şi în regiunea de dezvoltare Nord-Est, cea mai săracă din România, arătând că această zonă deţine şi unele active care îi permit recuperarea avantajului, menţionând în acest sens universităţile ieşene a căror capacitate intelectuală reprezintă o bază pentru dezvoltarea rapidă, cu condiţia reţinerii tinerilor absolvenţi care vor să plece în afara ţării, precum şi a readucerii celor deja plecaţi.
 
Conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor referitoare la programele operaţionale destinate dezvoltării regionale, până la 15 septembrie au fost depuse 3.485 de proiecte prin care se solicită o finanţare de peste şapte miliarde de euro, dintre acestea fiind aprobate 241 de proiecte cu o valoare de 1,9 miliarde de euro, 1,35 miliarde de euro reprezentând fonduri europene, în timp ce restul cofinanţare asigurată de partea română.
 
De asemenea, pentru 84 de proiecte, majoritatea de nivel mediu şi mic vizând mai ales priorităţile IMM, resurse umane şi cercetare, au fost deja semnate contractele de finanţare a căror valoare totală este de 485 milioane de euro, din care 382 milioane reprezintă fonduri europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.