Fabrică de plăci ceramice, la Bacău

 
Producătorul polonez de obiecte sanitare şi produse din ceramică "Cersanit", care a preluat în 2006 compania locală "Romanceram" Roman, va construi o fabrică de plăci ceramice la Bacău. Potrivit oficialilor companiei, scopul investiţiei este de a creşte capacitatea de producţie cu 17 procente şi de a se proteja de impactul aprecierii zlotului polonez. "România este una din pieţele noastre importante. Încă nu putem preciza suma exactă a investiţiei, dar va fi vorba de mai multe sute de milioane de zloti", a informat preşedintele consiliului director, Artur Kloczko.
 
"Cersanit" a investit deja 15 milioane euro pentru a cumpăra două terenuri în localitatea Mărgineni, judeţul Bacău, unde va fi amplasată viitoarea fabrică.  Este vorba de o suprafaţă totală de 35,3 hectare, proprietarul terenului fiind producătorul polonez de pardoseli şi parchet din lemn stratificat "Barlinek".
 

Atât "Cersanit" cât şi "Barlinek" sunt controlate de cel mai bogat om de afaceri din Polonia, Michal Solowow, cu o avere estimată de revista "Forbes" la 2,3 miliarde de dolari. În primăvara acestui an "Barlinek" a preluat compania "Diana Forest" din Bacau, producător de cherestea, panouri de lemn şi de parchet triplustratificat pentru aproximativ 21 milioane euro.
 
"Cersanit" realizează 20% din vânzările sale în dolari, deprecierea puternică înregistrată de moneda americană de la începutul acestui an, având un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiei. Pentru a se proteja compania a început să-şi mute liniile de producţie peste hotare. Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a confirmat informaţia, precizând că este o investiţie 100% privată.
 
"Cersanit România" a încheiat primul semestru cu pierderi de 5,7 milioane de lei (1,5 milioane de euro), valoare de peste două ori mai mare faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului trecut, de 2,6 milioane de lei.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.