Guvernul va majora pensiile de la 1 octombrie

 
Majorarea cu 20% a punctului de pensie care va duce la cresterea pensiilor din sistemul public, dar si a celor ale agricultorilor, precum si recalcularea pensiilor celor care au lucrat in grupele I si a II-a de munca se va aplica, devansat, de la 1 octombrie. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, dupa intâlnirea cu reprezentantii PSD, de la Palatul Victoria, ca a avut consultari inca din zilele trecute cu ministrii Muncii si Finantelor si s-a decis ca aceste majorari sa fie acordate datorita rezultatelor economice bune inregistrate in urma cresterii economice. Seful Guvernului a tinut sa sublinieze ca majorarea pensiilor nu reprezinta o masura de protectie sociala.
 
"Doresc sa spun, inca o data, ca majorarea pensiilor nu este protectie sociala, ci este rezultatul cresterii economice si al politicilor de dreapta care au adus bunastare si prosperitate in România. O societate moderna isi trateaza cu demnitate si respect pensionarii si rasplateste meritele si munca lor de o viata. Pensiile nu reprezinta altceva decât rezultatul contributiilor pe care ei le-au adus la fondul de stat de-a lungul vietii. Deci ei au dreptul, nu li se face o favoare, au dreptul pentru ca au contribuit personal", a afirmat premierul Tariceanu.
 

El a spus ca orice tara moderna si membra a Uniunii Europene trebuie sa isi trateze cu decenta aceasta categorie sociala, iar România le datoreaza in plus pensionarilor, deoarece acestora li s-a erodat cel mai mult dupa 1990 puterea de cumparare dintre toate categoriile sociale din România.
 
Punctul de pensie va fi majorat cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei, cât este in prezent, la 697,5 lei. Aceasta crestere fusese programata pentru 1 ianuarie 2009, insa Guvernul a hotarât, la sfârsitul lunii august, sa fie devansata pentru 1 noiembrie "În ceea ce priveste devansarea cresterii punctului de pensie, am precizat ca PSD sustine ca 1 octombrie – si nu 1 noiembrie, cum vroia Guvernul – este data corecta pentru aceasta, pentru ca factura de iarna si scumpirile in avalansa afecteaza in principal pensionarii.
 
În urma discutiei cu primul-ministru, cu ministrul Muncii, ministrul Finantelor, Guvernul a acceptat devansarea pensiilor – treapta a doua – pentru 1 octombrie si, in aceste conditii si in conditiile in care aceasta majorare va avea loc, motiunea de cenzura isi pierde justificarea", a declarat, marti seara, presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, anterior anuntului premierului Calin Popescu-Tariceanu. Primul-ministru a adresat reprezentantilor PSD, initiatorii celor doua motiuni simple dezbatute marti in Camera Deputatilor si in Senat, invitatia de a participa, in cursul serii, la consultari, la Palatul Victoria.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.