Investiţie „Egger” de 210 milioane euro, la Rădăuţi

 
Grupul austriac "Egger" a deschis oficial, la Rădăuţi, judeţul Suceava, cea de a 16-a fabrică. Investiţia totală se ridică la 210 milioane de euro, iar noua unitate de producţie va crea 400 noi locuri de muncă.
 
"Fabrica de la Rădăuţi ne va permite nu doar să valorificăm mai intens o piaţă românească foarte promiţătoare, ci şi să dezvoltăm alte pieţe în Europa de Est şi Orientul Mijlociu. Astfel, suntem tot mai aproape de clienţi, lucru pe care şi aceştia îl apreciază", a declarat patronul grupului austriac, Michael Egger, prezentând motivaţia acestui proiect de investiţii. Fabrica "Egger" din judeţul Suceava are o capacitate de 600.000 de metri cub pe an. Aproximativ 80% din producţie este valorificată superior şi ajunge pe piaţă sub formă de plăci cu strat de melamină (plăci MFC).
 
Producţia de plăci stratificate a început încă din luna decembrie 2007, iar cea de plăci aglomerate şi cele două instalaţii de impregnare cu ciclu scurt sunt operaţionale din ianuarie 2008. O linie de impregnare cu o capacitate de 45 milioane de metri pătraţi de hârtie decor a intrat în funcţiune la sfârşitul lunii august.
 
Rădăuţiul, avantajat de apropierea faţă de Ucraina!
 
În acest mod, fabrica din Rădăuţi va deveni independentă faţă de celelalte fabrici "Egger" în ceea ce priveşte procurarea de hârtie impregnată, astfel realizându-se condiţiile necesare pentru ca în viitor să se poată valorifica superior şi mai multe plăci brute prin aplicarea de filme impregnate cu răşini melaminice. În acest scop, în luna noiembrie va fi inaugurată o presă tandem, cu ajutorul căreia capacitatea de laminare a fabricii va creşte de la 14 milioane mp, la 28 milioane mp.
 
În prezent, fabrica se află în prima fază de extindere, dispunând de instalaţii pentru producţia de plăci brute şi melaminate. Suprafaţa de 76 de hectare oferă potenţial suficient pentru o extindere viitoare.
 

Factorul determinant în ceea ce priveşte construirea fabricii în locaţia aleasă a fost, printre altele, proximitatea faţă de pieţele în plină dezvoltare din Europa de Est (Polonia, Rusia, România şi Ucraina). "Proximitatea faţă de Ucraina, în special, este un avantaj decisiv", a precizat Michael Egger.
 
Judeţul Suceava este chiar în graniţă cu Ucraina, iar fabrica "Egger" se află la o distanţă de numai câţiva kilometri de graniţă, asigurând astfel o legătură optimă cu reţeaua feroviară cu ecartament larg, la fel ca şi în celelalte locaţii, "Egger" dorind ca majoritatea operaţiunilor sale de transport să se desfăşoare pe cale ferată.
 
Totodată, amplasamentul fabricii garantează o bază durabilă de materii prime, lemnul pentru producţie provenind de pe o suprafaţă cu raza de aproximativ 300 de kilometri, iar proximitatea faţă de gaterul de lemn al companiei Schweighofer asigură necesarul optim de rumeguş.
 
Guvernul României nu sprijină investiţiile străine
 
La deschiderea oficială, Michael Egger s-a arătat nemulţumit de faptul că Guvernul României nu susţine investiţiile străine. "Ar fi trebuit să beneficiem, conform promisiunilor iniţiale ale Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS) de ajutoare pentru utilităţi şi infrastructură în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro. Din păcate, nu am avut nici un sprijin, în 2005, când am început discuţiile cu conducerea ARIS, dar şi cu vicepremierul care reprezenta Guvernul român în acea perioadă. Dacă nu am fi avut sprijinul eficient al prefecturii şi al primăriei, nu am mai fi investit în România", a precizat Michael Egger.
 
Ca primă locaţie a Grupului "Egger", noua fabrică din România oferă un program de stoc Euroşpan pentru o intrare mai puternică pe pieţele din Europa de Est. Plăcile aglomerate brute sunt stocate complet preambalate, în paleţi şi grupate în functie de grosime (10, 12, 16, 18, 22 şi 25 mm). Restul stocului se bazează pe colecţia ZOOM pentru comercianţi şi unităţi de prelucrare.
 
Grupul "Egger" este o companie de familie cu 5.700 de angajaţi în 16 fabrici din Europa. Are o piaţă de desfacere internaţională pentru 5,75 milioane de metri cub de materiale lemnoase (anul financiar 2007/2008), precum şi 300.000 de metri lungime de lemn masiv (anul financiar curent).
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.