Termenele de plată pentru proiectele SAPARD, prelungite până la sfârşitul anului viitor

  • Măsura a fost decisă având în vedere că peste 55% din proiecte sunt în curs de execuţie
 
Termenele de plată pentru proiectele de investiţii contractate în anul 2006 în cadrul Programului SAPARD au fost prelungite până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv, pentru a permite finalizarea acestor proiecte, după cum au anunţat reprezentanţii Guvernului.
 
Este vorba despre proiectele referitoare la "Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole", "Investiţii în exploataţiile agricole" şi "Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative", care aveau ca termene de plată anii 2007 şi 2008.
 
Guvernul a aprobat (în şedinţa din 10 septembrie 2008) o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea în acest sens a articolului 5 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2006 privind asigurarea de la bugetul de stat a cofinanţării publice nerambursabile pentru proiectele de investiţii din cadrul Programului SAPARD, aprobată cu modificări prin Legea 473/2006.
 
Măsura a fost decisă având în vedere că peste 55% din proiecte sunt în curs de execuţie. Potrivit Executivului, majoritatea proiectelor sunt complexe şi au activităţi de construcţii-montaj pentru care duratele de execuţie sunt mai mari de un an şi sunt condiţionate de timpul favorabil executării acestora (15 martie – 15 noiembrie). De la începutul Programului până la data de 1 iunie 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a efectuat plăţi în valoare totală de 327 milioane lei.
 
În prezent, din totalul de 1.239 proiecte contractate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 982 milioane lei, sunt finalizate 444 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 116 milioane lei.
 
Alte 675 proiecte, care beneficiază de cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 749 milioane lei, sunt în curs de execuţie, iar 120 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 117 milioane lei, au fost reziliate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.