Topul firmelor cu cele mai mari pierderi

Toamna este sezonul… topurilor. Orice ierarhie este utilă pentru mediul de afaceri, atât timp cât clasamentul este realizat după criterii măsurabile, şi nu "după ureche", aşa cum se întâmplă din ce în ce mai des. Mai exact, pentru a-şi răsplăti partenerii de afaceri, unele instituţii (cum ar fi Camerele de Comerţ), dar şi destule canale media "inventează" fel de fel de topuri, în multe cazuri vehiculând informaţii false (de genul "cel mai important angajator din judeţ este…), în condiţiile în care raportările oficiale susţin altceva.
 
Şi dacă toată lumea "naşte" topuri pozitive (cel mai mare, cel mai tare, cel mai influent etc), revista FINANCIARUL, ca întotdeauna, vă prezintă ceea ce alţii nu vor sau nu au curajul "să scoată la lumină": firmele cu cele mai mari pierderi.
 
Acest top este realizat exclusiv pe baza bilanţurilor pentru anul 2007 depuse de agenţii economici la Direcţiile de Finanţe din judeţele Regiunii de Dezvoltare Nord Est. Ierarhia nu include firmele care, la momentul realizării topului, erau în procedură de insolvenţă sau faliment.
 
IAŞI
 
Dacă accesezi site-ul societăţii, afli că SC "Construcţii Feroviare Moldova" SA reprezintă "50 de ani de excelenţă în construcţii". Din păcate, nu se precizează nicăieri că împlinirea a 50 de ani de "excelenţă" a fost aniversată în… 2000.
 
În ultimii patru ani (2004-2007), "CF Moldova" a raportat pierderi totale de peste 62,9 milioane RON, cel mai "prolific" an la acest capitol fiind 2007, cu un rezultat negativ de 29.999.627 RON. La asemenea rezultate, managerii ar merita o statuie în faţa sediului societăţii.
 
"Rivium Galeria Mall" este societatea care administrează "Moldova Mall", iar pierderile de 14,5 milioane RON nu par a fi rezultatul achiziţionării mall-ului, deoarece Dănuţ Prisecaria a anunţat vânzarea în 2006, iar "Rivium Galeria Mall" a fost înfiinţată în anul 2007. Ca să nu mai spunem că, în 2007, cheltuielile totale ale firmei au fost de aproximativ 8,5 milioane euro, sumă mult mai mică decât cea vehiculată în tranzacţia din 2006.
 
La două milioane RON "distanţă"  se situează "Iulius Group", firmă care administrează celălalt mall din Iaşi, al lui Iulian Dascălu. În acest an, societatea lui Dascălu a operat o divizare parţială, mişcare care pare a fi fost adoptată în scopul reducerii obligaţiilor financiare asumate prin contractul de asociere cu municipalitatea ieşeană în controversatul proiect "Palas"
 
Pentru prima dată, pierderile raportate de "Moldomobila" SA depăşesc cifra de afaceri, în condiţiile în care numărul de angajaţi a scăzut cu peste 75%.
 
Mai grav este faptul că şi "Moldomobila România" SA, societate "năşită" de Adrian Butucă pentru a salva fabrica ieşeană de mobilă, a raportat pierderi de 1,399 milioane RON şi o scădere de peste 5,5 milioane RON a cifrei de afaceri. Deşi a fost vehiculată varianta relocării activităţii şi vânzarea terenului pe care sunt amplasate cele două societăţi "Moldomobila", agentul imobiliar care se ocupă de această tranzacţie nu a dat nici un semn că ar fi găsit cumpărători.
 
În 2004 a avut 255 angajaţi, a raportat o cifră de afaceri de 5,95 milioane RON şi un profit net de 151.549 RON. Anul 2007 l-a încheiat cu pierderi de 7,447 milioane RON, la o cifră de afaceri de 1,85 milioane RON, numărul mediu de angajaţi fiind de 30. Este vorba despre "Phoenix" SA, societate care, la 30 iunie 2008, figura cu obligaţii restante de 3.091.909 RON la bugetul de stat, 9.196.362 RON la bugetul asigurărilor sociale de stat, 1.782.222 RON la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi "numai" 247.663 RON la bugetul asigurărilor pentru sănătate. Desigur, terenurile societăţii valorează mai mult decât aceste datorii, dar tradiţia românească spune că, în astfel de cazuri, statul ia "praful de pe tobă".
 
Cu un singur angajat, "Iaşi City Centre" a raportat pierderi de peste 6,45 milioane RON pentru primul an de activitate, sumă care sugerează realizarea unor investiţii importante, în condiţiile în care firma a fost menţionată ca antreprenor general al unui parc de afaceri care se va construi în zona "Terom". La "Iaşi City Centre", printre asociaţi figurează şi Irina Schrotter.
 
"Cnud Efco România" este noua denumire a societăţii "B.M.T. România, iar 2007 reprezintă al doilea an cu pierderi, cele de anul trecut fiind de peste două ori mai mari faţă de 2006.
 
Foarte interesant în topul ieşean al firmelor cu cele mai mari pierderi este faptul că include majoritatea oamenilor de afaceri de marcă ai Iaşului (prin intermediul unor firme pe care le controlează), unii dintre aceştia figurând şi în Top 300.
 
Astfel, turcul Yavuz Hatinoglu este reprezentat în Top 50 de nu mai puţin de 3 firme din Grupul pe care îl controlează – "Gold & Platin".
 
Şi Constantin Benţa a prins topul, dar această prezenţă trebuie pusă în balanţă cu investiţiile efectuate pentru transformarea "Select"-ului în hotel. După câte se pare, "surprizele" rezervate de o clădire veche de 137 de ani (despre care Constantin Benţa vorbea în urmă cu doi ani) nu s-au lăsat neobservate în tabloul financiar al firmei din 2007.
 
Surprinzătoare sunt rezultatele obţinute de firma de protecţie şi pază a lui Constantin Comănescu, "Com Guard", care raportează pierderi pentru al treilea an consecutiv, cele din 2007 fiind de 3 ori mai mari decât în 2005.
 
La categoria "bodyguarzi" cu rezultate negative se încadrează şi "F.G.M. Security", noul SRL sub care îşi desfăşoară activitatea vechiul FGM, cel creat de Vasile Câtea. Aceste "relocări" se datorează faptului că vechile firme FGM au uitat să îşi mai plătească datoriile către stat, motiv pentru care sunt "hărţuite" de Finanţele din mai multe judeţe ale ţării.
 
Şi Bogdan Nicolai Cihodaru se laudă cu pierderi de peste un milion RON la o singură firmă – "Iaşi Construct". Dacă mai luăm în calcul şi faptul că "Terra Holdings" a raportat pierderi de 844.303 RON, iar "Terra Imobil" de 671.030 RON, te poţi întreba ce fel de lider poate fi un grup format din firme care înregistrează pierderi. Dar las’ că a obţinut "Iaşi TV Bit" profit (de 17.782 RON)!
 
Chiar dacă a încheiat anul 2007 cu pierderi de peste un milion RON, "Tele M" SA se poate lăuda cu faptul că surclasează concurenţa TV locală prin audienţă şi prin dotarea tehnică de care dispune, rezultate care îl au ca principal vinovat pe Dănuţ Prisecariu. Desigur, un merit în obţinerea acestor rezultate îl are şi dorohoianul Gheorghe Nichita!
 
În 2004, "Nathalie D" Hârlău avea 500 de angajaţi şi se afişa cu profit şi cu o cifră de afaceri de 4,87 milioane RON. În 2007 a ajuns să raporteze pierderi de peste un milion RON, la o cifră de afaceri de 2,5 milioane RON, în timp ce numărul angajaţilor a scăzut până la 196.
 
În topul ieşean se regăsesc numeroşi dezvoltatori imobiliari, cum ar fi "Shiran Construcţii", "Tătăraşi Arena", "Inter Doga", "Gansorek" sau "Baron Development", dar aceste rezultate negative ar putea fi compensate "cu vârf şi îndesat" în momentul finalizării proiectelor imobiliare aflate în derulare.
 
Deşi nu s-a numărat niciodată printre oamenii de afaceri respectabili ai Iaşului, Costel Pristavu a ajuns "alături de ei" în acest top, firma pe care o deţine împreună cu soţia raportând pierderi de 901.180 RON, valoare care depăşeşte cu mult totalul profiturilor din anii anteriori. Acest rezultat, la care se adaugă datorii foarte mari la bugetele de stat şi numeroasele incidente majore de plată din evidenţele CIP prevestesc sfârşitul acestei firme.
 
"Agregate Est" are ca obiect principal de activitate extracţia pietrişului şi nisipului, iar în 2007 a afişat pierderi de peste un milion RON. Sărind peste faptul că o astfel de activitate generează profit real în majoritatea cazurilor, merită menţionată structura asociaţilor acestei firme: Giuseppe Fiabane, Sorin Ioan Ionescu, Zaharia Schrotter şi Michael Nseir.
 
Dacă vă întrebaţi cum de nu apare în acest top şi SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA, răspunsul este simplu: nu a depus bilanţul aferent anului 2007. Această încălcare a legii, pe lângă celelalte dezvăluite de revista FINANCIARUL, sunt tolerate atât de Finanţe, cât şi de Consiliul Local Iaşi (acţionarul majoritar), ca să nu mai spunem de FRF sau LPF.
 
 
BACĂU
 
"Barlinek România" este fosta "Diana Forest", iar pierderile imense raportate pentru anul 2007 provin şi din investiţiile majore efectuate de investitorul polonez.
 
Acest judeţ se remarcă prin prezenţa în topul pierderilor a societăţilor de termoficare din Bacău, Oneşti şi Comăneşti, situaţia cea mai gravă înregistrându-se la CET Bacău, societate ale cărei pierderi au crescut, faţă de 2005, cu 65%.
 
"Letea" lui Dumitru Sechelariu produce, în continuare, pierderi de ordinul milioanelor de euro, chiar dacă numărul de angajaţi a fost redus smnificativ.
 
"Client" al topurilor pozitive, Dorinel Umbrărescu a prins şi această ierarhie, prin intermediul societăţii "Polimed" Podu Turcului, care a raportat un rezultat negativ de 567.752 RON, la o cifră de afaceri de peste 5,8 milioane RON.
 
Surprinzătoare prezenţa societăţii "Vasion", care în anii trecuţi a raportat profituri nete ce se scriu cu 7 cifre (în RON).

 
 
 
BOTOŞANI
 
Cu pierderile raportate (de peste 16 milioane RON), "Termica" ar fi putut dota cu centrale termice de apartament vreo 4.000 de apartamente din Botoşani. Dacă luăm în calcul şi pierderile din anii anteriori, cu banii "părăduiţi" de societatea botoşăneană s-ar fi putut asigura confortul termic pentru toţi locuitorii municipiului. Desigur, aceasta ar fi însemnat un deranj mare la confortul financiar al unor persoane şi al unor firme…
 
"Fotbal Club" SA Botoşani a realizat venituri de 291.003 RON şi cheltuieli de 1.639.720 RON, ceea ce demonstrează că acest "viciu" este foarte dăunător bugetului. Cu toate că pierderi la fel de mari s-au înregistrat şi în anii anteriori, nu există nici un semnal că se intenţionează stoparea acestor "scurgeri"…
 
Deşi a fost preluată de investitori străini, "Forma" continuă să "fabrice" pierderi, faţă de anul 2006 fiind înregistrate diminuări doar la indicatorii cifră de afaceri şi număr de salariaţi.
 
Demn de remarcat este faptul că pierderile totale ale primelor 3 firme menţionate în top le depăşesc pe ale celorlalte 47!
 
 
 
NEAMŢ
 
Ca şi la Iaşi, societatea controlată de "ArcelorMittal" a raportat pierderi imense, dar este de bănuit că acestea se regăsesc în profiturile raportate de alte firme din cadrul Grupului indiano-britanic, cel mai probabil din ţări unde impozitele nu sunt atât de "grase" ca în România.
 
Vedeta topului perdanţilor din acest judeţ este Dan Constantin Ostahie. Aplauze!!! Cu pierderi de aproape 10 milioane RON la "Altex România" (fostul "Altex Impex"), 1,8 milioane RON la "8 Tim" şi 1,48 milioane RON la "Altex Distribution", Ostahie a ajuns să surclaseze şi societăţi specializate în pierderi, cum ar fi cele din subordinea autorităţilor locale.
 
Cu pierderi comparabile cu ale "Altex"-ului, "Aqua Calor" continuă să activeze în economia românească deşi rezultatele şi datoriile înregistrate o "îndreptăţeau" să intre în faliment de mult timp.
 
"T C Compilimpex" a înregistrat un minus de 1,12 milioane RON, iar dacă nu ştiţi ce simbolizează iniţialele "T C", vă spunem noi: Tărâţă Culiţă. Firma este a lui, la fel ca şi mai cunoscuta "T C E 3 Brazi" (care a încheiat anul 2007 cu profit net de 276.988 RON). Pe lângă faptul că deţine controlul asupra IMB (Insula Mare a Brăilei), Culiţă Tărâţă vrea să redevină parlamentar, anunţându-şi intenţia de a candida la alegerile din acest an. În plus, Tărâţă este vehiculat ca mogul de presă în devenire, zvonurile din piaţă acreditându-l ca viitor proprietar al unui important cotidian din Neamţ.  
 
După ce în 2006 a înregistrat un profit net de 994.248 RON, "F C Ceahlăul" SA a revenit pe pierderi în 2007, demn de menţionat fiind faptul că societatea figurează cu numai 38 de angajaţi. Recent, echipa de fotbal a "invitat" Consiliul Judeţean să "doneze" 300.000 euro/an pentru bunul mers al mingicarilor lui Pinalti.
 
Controlată de un pretendent la postura de candidat PSD pentru parlament, fabrica de pâine "Liciu Pan Prod" încheie al patrulea an consecutiv cu pierderi, cu menţiunea că minusul din 2007 este de 4 ori mai mare decât rezultatul consemnat în 2006.
 
În urmă cu mulţi ani, "Ema" Piatra Neamţ a ajuns "vedetă naţională" datorită faptului că nu a vrut să plătească dividendele către acţionari în bani, ci în fesuri. Acum, firma realizează pierderi, iar cifra de afaceri a anului 2007 a scăzut la o valoarea apropiată de cea consemnată în 2004.  
 
"Tele M" Sat este firma care îi are ca asociaţi pe Mihai Berariu, Mihail Gh. Berariu, Dănuţ Isarie şi Vasile Puşcaşu, acesta din urmă fiind "boss"-ul de la "Unistil", care recent a preluat şi staţia teritorială Prima TV Iaşi.
 
 
 
SUCEAVA
 
"Ambro" şi "Mes" îşi surclasează "colegele" de topul sucevean, ierarhie care se remarcă printr-o prezenţă masivă a firmelor cu capital majoritar străin.
 
"Swedwood România" Siret a încheiat un nou an cu pierderi impresionante, dar această situaţie nu se va mai repeta decât poate în 2008, deoarece recent a fost anunţată închiderea unităţii. Pentru un oraş ca Siretul, concedierea a aproximativ 500 de persoane poate genera un adevărat dezastru social, în condiţiile în care localitatea nu poate absorbi această forţă de muncă disponibilizată. Dar, desigur, există Italia, Spania…
 
"Dorna Lactate" este o firmă care ne-a obişnuit cu pierderi de milioane de euro, situaţie care sugerează că, de fapt, văcuţele lui Jean Valvis produc lapte degresat pentru români şi smântână pentru francezi! Aceasta în condiţiile în care "Dorna Lactate" pare a fi fost desemnată furnizor "pe viaţă" la Programul "Cornul şi Laptele".
 
Deşi concurenta din Bârlad înregistrează profituri uriaşe, fabrica de rulmenţi din Suceava marchează pierderi după pierderi, cele din 2007 şi 2006 totalizând 11,4 milioane RON.
 
Iulian Dascălu este prezent şi în acest top, prin intermediul firmei "Iulius Mall Suceava", la care figurează ca asociat şi Stelian Nistor, mustăciosul prezentator de la "Preţul Corect".
 
Şi societatea "Termica" Suceava a raportat pierderi, dar acestea sunt mai mici decât ale unităţilor similare din alte judeţe, şi vin după ce în 2006 s-a obţinut un profit net de 8,78 milioane RON, Totuşi, trebuie menţionat faptul că, în anul 2005, "Termica" Suceava a raportat pierderi "fabuloase", de 23 milioane RON, iar sucevenii au "beneficiat" o bună bucată de vreme de cea mai scumpă gigacalorie din ţară.
 
 
VASLUI
 
Slaba dezvoltare a acestui judeţ se observă şi dacă analizăm topul pierderilor, totalul consemnat de cele 50 de firme incluse în ierarhia noastră fiind mai mic decât al unei singure firme dintr-un alt judeţ.
 
Mai grav este faptul că ierarhia vasluiană este dominată de firme ale autorităţilor locale, "Termica" Vaslui, "G.C.L. Bârlad" şi "Goscomloc" Huşi fiind "capul de afiş" al topului.
 
Pierderile relativ mici şi firmele mai puţin cunoscute incluse în top dovedesc o putere financiară redusă a companiilor vasluiene, situaţie care poate permite unui om de afaceri important (cum ar fi Adrian Porumboiu) să controleze/monopolizeze cel puţin o ramură industrială (agricultură + industrie alimentară).
 
În ciuda promisiunilor guvernamentale, decalajul economic dintre Vaslui şi celelalte judeţe ale Regiunii Nord-Est se adânceşte, demn de remarcat fiind şi faptul că acesată zonă este ocolită atât de investitorii străini, cât şi de cei autohtoni de marcă. În aceste condiţii, doar o nouă organizare administrativ-teritorială ar mai putea relansa activitatea economică din acest judeţ moldav care, la un moment dat, a fost reprezentat în parlament de… deputatul Traian Băsescu!
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.