13 orase au fost desemnate ca poli de dezvoltare urbana

 
Executivul a decis ca 13 municipii sa devina poli de dezvoltare urbana, astfel incât sa beneficieze de fonduri europene pentru dezvoltare prin Programul Operational Regional in perioada 2007 – 2013, potrivit unui comunicat al Guvernului. Au fost desemnate poli de dezvoltare urbana municipiile Arad, Baia-Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Râmnicu-Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu-Mures.
 
Guvernul a adoptat in sedinta de joi (18 septembrie 2008) o hotarâre privind modificarea si completarea hotarârii Guvernului nr. 998/2008 pentru desemnarea polilor nationali de crestere in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara nationala. Polii de dezvoltare urbana vor avea rolul de liant intre polii de crestere (municipiile Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara) si celelalte orase mici si mijlocii ale sistemului urban, pentru a atenua si preveni tendintele de dezechilibrare a dezvoltarii in cadrul regiunii din care fac parte.

 
De asemenea, vor contribui la reducerea nivelului de concentrare a populatiei si a fortei de munca din marile centre urbane si la crearea unei structuri spatiale care sa impulsioneze dezvoltarea economica echilibrata teritorial. Investitiile realizate in poli de dezvoltare urbana vor diminua migratia fortei de munca catre marile aglomerari urbane. Pentru finantarea polilor de dezvoltare urbana se aloca un procent de pâna la 20% din sursele financiare aferente Axei Prioritare 1 pentru
 
„Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” a Programului Operational Regional 2007-2013. Finantarea asigurata din fonduri europene pentru aceasta axa este de 1,4 miliarde euro.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.