Germanii – singurii cetateni ai UE ale caror salarii au scazut in perioada 2000  2008

 
Germanii sunt singurii dintre cetatenii Uniunii Europene ale caror salarii, in termeni reali, au scazut in perioada 2000 – 2008, releva un studiu realizat de Fundatia Hans Bockler, dat joi (18 septembrie 2008) publicitatii, transmite France Presse.
 
Astfel, remuneratiile lunare ale germanilor s-au redus cu 0,8% in perioada amintita, in termeni reali (ceea ce inseamna salariile nominale corectate cu rata inflatiei). Toate celelalte state membre ale Uniunii au inregistrat cresteri ale salariilor reale in perioada mentionata. În Italia, aceasta majorare a fost de 7,5%, in Franta de 9,6%, in Marea Britanie de 26%. În noile tari membre ale UE evolutia salariilor a fost cea mai spectaculoasa, numai in România aceasta crestere, in intervalul de 8 ani amintit, fiind de 332%.

 
„Germania are o situatie diferita in materie de salarii, care este extrem de problematica”, a apreciat Thorsten Schulten, cercetator in cadrul Fundatiei Hans Blocker. În opinia sa, exceptia germana se explica prin existenta unui mecanism unic in Europa: angajatii din Germania au primit in fiecare an mai putin decât valorile convenite de sindicatele germane si patronat in negocierile asupra contractelor colective de munca.
 
În acelasi timp, sunt angajati din ce in ce mai multi salariati care nu sunt integrati in acest conventii colective ce reprezinta un adevarat pilon al sistemului social din Germania, dupa cum explica Schulten. Negocierile paritare sindicate-patronat din ultimele 12 luni din Germania au intâmpinat dificultati evidente, asa cum arata si grevele si alte actiuni de protest organizate de marile federatii sindicale germane, precum IG Metall. Acest sindicat a solicitat o crestere a salariilor de 7-8%, cerere considerata inacceptabila de catre patronatul din sectorul metalurgic si al constructiilor de masini.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.