MAE avertizează că dispozitivele antiradar sânt interzise în Europa

 
Deţinerea şi folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă în majoritatea statelor europene, iar dispozitivele antiradar sunt interzise în toate statele din Europa, îi avertizează Ministerul Afacerilor Externe pe cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu autoturismul în străinătate.
 
Utilizarea sau deţinerea acestor aparate se pedepseşte, în funcţie de legislaţia proprie a fiecărui stat, cu confiscarea aparatului, reţinerea certificatului de înmatriculare al autoturismului, plata unor amenzi care în unele cazuri depăşesc chiar 2.000 de euro.
 
Numărul mare al cetăţenilor români care s-au confruntat cu astfel de situaţii neplăcute din cauza folosirii acestor aparate a determinat MAE să publice pe site-ul său oficial www.mae.ro, la secţiunea "Sfaturi de călătorie", informaţii privind prevederile legale din ţările europene şi penalizările specifice pentru fiecare stat în parte.
 

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul MAE, în Belgia folosirea acestor aparate poate duce la suspendarea permisului de conducere pentru minim 30 de zile, confiscarea dispozitivului şi amenzi de până la 2.000 euro, în funcţie de decizia procurorului, iar în Cipru folosirea aparatelor antiradar constituie infracţiune şi, pe lângă amendă, se sancţionează chiar cu privarea de libertate.
 
În Luxemburg amenda poate ajunge chiar la 5.000 de euro şi este cumulată cu suspendarea permisului de conducere pentru minim 60 de zile şi confiscarea aparatelor, iar în Norvegia persoanele nerezidente depistate cu aceste dispozitive trebuie să plătească pe loc o amendă de 1.000 de euro, iar în situaţia imposibilităţii achitării imediate a sumei, este reţinut autoturismul până la efectuarea plăţii.
MAE recomandă să nu se călătorească în afara României cu astfel de aparate, având totuşi în vedere că legislaţia rutieră în ţările europene este în continuă schimbare.
 
Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi recomandarea ca, înainte de efectuarea unei călătorii în străinătate, fiecare cetăţean să se informeze cu privire la legislaţia ţării de destinaţie şi a celor de tranzit, apelând în acest sens, în situaţii specifice, chiar la ambasadele acestor state acreditate la Bucureşti.
 
Totodată, MAE subliniază necesitatea cooperării cetăţenilor români cu autorităţile ţării respective şi conformării la indicaţiile acestora deoarece personalul consular românesc nu poate determina exonerarea de răspundere şi nu poate acorda sprijin financiar, ci doar să se asigure că cetăţenii români sunt trataţi corect şi li se respectă drepturile.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.