Oficiu National al Produselor Traditionale si Ecologice Românestia, la Brasov

0
 
Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Românesti (ONPTER) a fost inaugurat vineri (19 septembrie 2008) la Brasov. Oficiul are reprezentanti in sase judete din tara, respectiv Iasi, Galati, Arges, Timis, Bihor si Alba, care acopera tot teritoriul tarii, deservesc producatorii mici si mijlocii, tin legatura cu procesatorii si operatorii si primesc cererile pentru atestarea produselor.
 
Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ca ministerul a initiat o hotarâre de guvern prin care produsele ecologice sa aiba un suport printr-o schema compatibila cu piata comunitara in care 50% din cheltuielile de certificare a unui produs ecologic si traditional sunt suportate din bugetul ministerului. De asemenea, se mai acorda suma de 425 de lei pentru un hectar de cultura vegetala certificata ecologic, 700 de lei pentru un hectar de vita-de-vie certificata ecologic, dar nu mai mult de 20 de hectare, si 75 de lei pentru o familie de albine certificata ecologic.
 
Sursa citata a precizat ca "obiectivele pentru viitor ale Ministerului Agriculturii in acest sector sunt bine gestionate, deoarece este implicat in promovarea acestui sector prin organizarea de târguri nationale si internationale, expozitii si caravane in toata tara, pentru o promovare cât mai puternica a acestor produse". În acest moment, in România sunt atestate 1.800 de produse traditionale si ecologice si 3.800 de operatori in sectorul ecologic.
 
Pe linia comercializarii acestor produse, România a importat in anul 2007 produse ecologice in valoare de 3 milioane de lei si a exportat, in aceeasi perioada, 87 de tone de produse ecologice si traditionale in valoare de 68 de milioane de euro in Germania, Italia, Olanda, Grecia, Franta. Dintre produsele ecologice traditionale atestate se numara pâinea cu cartofi, brânza in coaja de brad, pastravul afumat, cârnatii de Plescoi, magiunul de prune, fructele de padure si altele.
 
"Potrivit statisticilor, din anul 2000 pâna in anul 2007, suprafetele agricole certificate ecologic au crescut de aproape 10 ori, iar la numarul de animale certificate ecologic cresterea in 2007 fata de 2000 este de 16 ori mai mare, a aratat Gheorghe Albu. Reteaua de distributie a produselor ecologice si traditionale incepe chiar la poarta fabricii, continua in magazine si mai nou in piete volante a adaugat oficialul ministerului Agriculturii.
 
Obiectivele viitoare ale Ministerului Agriculturii pentru acest sector se indreapta spre o latura calitativa care contribuie atât la dezvoltarea mediului rural, cât si la cresterea veniturilor celor care desfasoara astfel de activitati. Dupa inaugurarea ONPTER, la Râsnov s-a deschis o expozitie de produse ecologice si traditionale ale producatorilor din toata tara.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.