Peste 800 milioane euro pentru dezvoltarea activitatilor turistice in mediul rural

 
Fondurile publice si private destinate incurajarii activitatilor turistice in mediul rural din România se ridica la 837,26 milioane euro pâna in 2013, din care contributia publica a UE si a Guvernului României reprezinta 544,2 milioane euro, potrivit datelor publicate pe site-ul MADR. Noua masura activa din PNDR are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale in vederea cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural.
 
Potrivit ghidului solicitantului, obiectivele specifice ale acestei masuri se refera la crearea si mentinerea locurilor de munca prin activitati de turism, in special pentru tineri si femei, la cresterea valorii adaugate in activitati de turism, la crearea si diversificarea infrastructurii si serviciilor turistice dar si la cresterea numarului de turisti si a duratei vizitelor. De asemenea, obiectivele operationale vizeaza imbunatatirea structurilor de primire turistice la scara mica, dezvoltarea sistemelor de informare si promovare turistica, crearea facilitatilor recreationale in vederea asigurarii accesului la zonele naturale de interes turistic.
 
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin masura 313 sunt micro-intreprinderile, persoanele fizice (neinregistrate ca agenti economici) – care se vor angaja ca pâna la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere, dar si comunele prin reprezentantii lor legali si ONG-urile. Vor fi eligibile in cadrul acestei masuri proiectele de investitii in infrastructura de primire turistica, de agroturism precum si tipuri de activitati de agrement (sportive sau recreationale).

 
Potrivit ghidului, agroturismul este o imbinare a activitatilor agricole cu serviciile turistice in interiorul unei gospodarii agricole sau ferme, iar in cadrul pensiunilor agroturistice trebuie sa se desfasoare cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi. Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile va fi de pâna la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu va depasi 200.000 euro/proiect.
 
Pentru investitiile generatoare de profit, intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de pâna la 70% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 70.000 euro/proiect in cazul proiectelor de investitii. În agroturism vor fi finantate 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea totala nu va depasi 200.000 euro/proiect pentru alte tipuri de investitii in turismul rural. Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 5.000 euro. Potrivit MADR, solicitantul poate beneficia de fonduri in avans de pâna la 20% din valoarea eligibila nerambursabila. Intensitatea sprijinului public nerambursabil pentru micro-intreprinderile din regiunea Bucuresti – Ilfov va fi cu 10% mai mica decât in celelalte regiuni ale tarii.
 
Fermierii români pot depune proiecte din 18 septembrie pe doua noi masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala dedicate dezvoltarii micro-intreprinderilor si activitatilor turistice, fondurile europene alocate pentru aceste masuri in 2008, depasind 207 milioane euro.Prima sesiune de cereri de proiecte pentru masurile 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” si 313 „Încurajarea activitatilor turistice” se va derula in perioada 18 septembrie – 30 octombrie 2008. Potrivit MADR, fondurile disponibile pentru masura 312 sunt de 98,85 milioane euro, iar pentru masura 313 depasesc 108,8 milioane euro.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.