Platile pe fondurile structurale incep anul viitor

 
Primele plati pe fondurile structurale si de coeziune vor fi efectuate in 2009, a anuntat joi (18 septembrie 2008) la Iasi, ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely.
 
El sustine ca, la 2 ani de la pregatirea si negocierea axelor de finantare, in 2009 va incepe absorbtia fondurilor structurale si de coeziune, numai pe Axa II, privind infrastructura locala si regionala, fiind depuse 1.086 de proiecte, in valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Ministrul Borbely a precizat ca autoritatile din Regiunea de Nord Est au depus pe Axa II proiecte cu o valoare cu 200% mai mare decât totalul fondurilor alocate de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013.
 

Oficialul a mentionat ca mai exista alte 3 regiuni ce au depasit cu mai mult de 50% valoarea fondurilor alocate pe perioada mentionata. "Aceasta regiune saraca din România nu numai ca are un potential urias, dar de anul trecut, din iulie, de când am lansat programul operational regional, a dat dovada ca este una din cele mai active regiuni, intrucât are multe proiecte depuse. Ceea ce este bine, dar este si o obligatie pentru noi de a analiza ce facem cu aceste proiecte, care sunt mai mult decât valoarea alocata", a spus ministrul Borbely.
 
El si-a exprimat speranta ca, pâna la sfârsitul lunii septembrie, sa fie semnate doua contracte importante pe Axa II, in valoare de peste 30 milioane de euro, care vizeaza doua drumuri judetene. Unul se refera la reabilitarea si modernizarea DJ 208 de la limita judetelor Iasi, Neamt si Suceava, in timp ce al doilea este destinat DJ 248 Iasi – Vaslui. Dupa semnarea contractelor, pot fi lansate licitatiile de executie.
 
Ministrul Dezvoltarii a anuntat ca Guvernul ar putea decide inceperea, din 2009, a unui proiect separat pentru infrastructura locala si regionala, adaugând ca in ultimii doi ani, prin doua hotarâri de guvern, au fost alocati mai mult de 60 de milioane de euro pentru pregatirea de proiecte. "Vom decide probabil ca din 2009 sa pornim un proiect guvernamental separat pentru infrastructura locala si regionala, intrucât aceste proiecte trebuie valorificate intr-un fel. Evident, pâna la finalul anului 2009, sa avem o realocare intre Axe, in functie de cheltuirea banilor", a adaugat ministrul Laszlo Borbely.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.